Pažitka
Název:

Játrová paštika s vůní portského vína


Játrová paštika s vůní portského vína


Ingredience:
Ingredience:
kuřecí játra450 g
střední cibule1 ks
česnek3 velké stroužky
sušená šalvěj1 vrchovatá lžíce
bobkový list3 ks
portské víno200 ml
máslo250 g
brusinky1 velká hrst
pikantní marmeláda dle chuti
prášková želatina5 g
Postup přípravy:

Dnes přináším jeden tip na pochoutku pro dospělé. Máme teď "přehrše" návštěv a tohle je vždy trefa do černého. Recept je z časopisu Albert, malé úpravy povoleny. Vyzkoušejte a zamilujete se!

Z másla odebereme asi dvě polévkové lžíce a dáme je na hlubší pánev. 

Přidáme bobkový list, šalvěj, očištěnou a posekanou cibuli a česnek a zpěníme. 

Do pánve vložíme játra a krátce necháme na povrchu zatáhnout. 

Podlijeme 150 ml vína a dusíme, dokud se víno částečně neodpaří (nechceme, aby nám přebytečná tekutina paštiku ve finále zbytečně naředila). 

Vyndáme bobkové listy, směs přendáme do vyšší nádoby, osolíme a opepříme a rozmixujeme ponorným mixérem dohladka spolu se zbylým máslem. 

Do paštiky přimícháme brusinky a hmotu navrstvíme do misky, ze které ji budeme servírovat. 

Mezitím, co paštika pomalu tuhne, si připravíme ovocné želé. Já používám domácí bezinkovou nebo ostružinovou marmeládu, dobrá bude i rybízová. Množství volím již od ok. Marmeládu ředím zbytkem portského (cca 50 ml, případně vodou) do požadovaného objemu a gramáž želatiny (či dortového želé) pak adekvátně přepočítám k danému množství tekutiny. Orientačně je to asi 5 g želatiny na 150 ml ředěné marmelády nebo 10 g dortového želé Dr. Oetker na 250 ml tekutiny. Při přípravě postupuji dle návodu na obalu (želé se minutu povaří, želatina se vmíchá do horké tekutiny, nevaří se!).

Vlažnou želatinu nalijeme opatrně na paštiku (nelijte z velké výšky, kromě cákanců se může stát, že se paštika, která ještě úplně neztuhla, potlačí nahoru) a necháme zatuhnout do druhého dne v lednici. 

Pokud dělám do hřbetu, který pak vyklopím, dávám marmeládové želé naspod formy a až po ztuhnutí naliji paštiku. Formu vyložím potravinářskou fólií.

Paštiku servírujte s čerstvým pečivem a třeba kyselou okurkou.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Ivana Mařáková

    zavřít okno