Pažitka
Název:

Jednoduchá houbová omáčka


Jednoduchá houbová omáčka


Ingredience:
Ingredience:
čerstvé houby600 g
voda500 ml
smetana500 ml
hladká mouka3 lžíce
sůl dle chuti
mletý pepř dle chuti
mléko dle potřeby
Postup přípravy:

Houby máme rádi v jakékoliv úpravě. Ale když je v plánu tato obyčejná houbová omáčka podle mé babičky, všichni se už předem těšíme.

Houby očistíme a nakrájíme na větší kusy. Kloboučky menších hub můžeme nechat v celku, nakrájíme pouze nožky.

Houby dáme do hlubšího hrnce, zalijeme horkou vodou, mírně osolíme a slabým varem vaříme 10 minut. 

Poté ve smetně pokojové teploty důkladně rozšleháme mouku.

Připravenou záklechtku pomalu nalijeme do hrnce a za stálého míchání houbovou omáčku vaříme 15 minut. 

Podle potřeby naředíme mlékem na námi požadovanou hustotu, okořeníme špetkou čerstvě mletého pepře a necháme přejít varem.

Podáváme s bramborem a vejci.

Omáčku také můžeme těsně před koncem vaření mírně okyselit a osladit. Já to u této verze omáčky nedělám. Nechci posunout tu hříbkovou chuť do pozadí.

Podrobné info:
Počet porcí5 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Drahomíra Kořínková

    zavřít okno