Pažitka
Název:

Jednoduchá kuřecí paštika


Jednoduchá kuřecí paštika


Ingredience:
Ingredience:
kuřecí játra (očištěná a nakrájená na větší kousky)300 g
větší šalotka nakrájená nadrobno1 ks
česnek1 stroužek
máslo + 50g na zalití paštiky200 g
smetana2 velké lžíce
*směs paštikového koření1 lžíce
čerstvé tymiánové lístky + pár snítek na ozdobu1 lžíce
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Když jsem byla malá, tak jsem jednou přišla nečekaně domů (vrátila se dříve z výletu nebo závodů nebo tak něco) a přistihla své rodiče inflagranti. Dělali si smažené játra! Byla jsem tak zhrzená, že je jedí! Vrátíte se nečekaně domů a ono tohle. Nejsem totiž milovníkem jater (velice kulantně řečeno) a játra byla u nás zapovězena. Dříve jsem je totiž nemohla ani cítit bez toho, aby se mi neudělalo nevolno. Noční můrou pro mě byla scéna z filmu Tanec s vlky, kdy se Kevin Costner zakousne do syrových jater právě vyvrhnutého zvířete, krev mu stéká po tváři, zatímco já zvracím do kapesníčku.

Kdo mě zná, tak tohle ví moc dobře a játra by si mi nikdo nedovolil nabídnout. Dokonce se ani o nich v mé přítomnosti nebavilo. Prostě játra byla u nás ta, jejichž jméno se nesmí vyslovit. Postupem času se tahle má averze hodně obrousila. Už sním polévku, ve které plavou játrové knedlíčky a když jsou drůbeží, tak je i ochutnám. A teď to přijde… Dám si dokonce ráda jemnou drůbeží paštiku a sama spoustu druhů paštik připravuji! A recept, který používám nejčastěji, vám teď s chutí přináším.

V pánvi rozehřejte lžíci másla a opečte na něm šalotku a česnek nakrájený na plátky. Stačí opékat tak 2 minuty (česnek nesmí zezlátnout). Přidejte směs koření a tymián a nechejte rozvonět. Přidejte játra a restujte je dohněda. Játra musí zůstat pružná a uvnitř jemně růžová. Toto je asi nejtěžší část celého receptu, trefit přesně ta játra. Aby nebyla syrová a zároveň přepečená. Žádnou fintu na to nemám, takže to prostě musíte trefit, chce to trochu tréninku. Pak pánev odtavte a játra osolte. 

Do mixéru, můžete použít i ponorný mixér se sekacím nástavcem, nebo i samotný ponorný mixér, dejte játra. Pánev pořádně vytřete stěrkou, ať do mixéru dostanete všechnu tu dobrotu, zbylé máslo (50g si stále nechejte bokem) smetanu a vše umixujte. Ochutnejte a případně ještě dosolte a dopepřete čerstvě umletým pepřem. Směs dejte do misky. Máslo na přelití rozpusťte (stačí v mikrovlnce), do misky nahoru na směs dejte snítku tymiánu a zalijte máslem. Dejte zatuhnout do lednice. Máslo paštiku zakonzervuje a vydrží vám takto klidně týden v lednici.

Podobně dělám i paštiku z kachních nebo husích jater (nemyslím teď zrovna fois gras). Do té ale ještě na pánev přidávám koňak a bílé portské a nedělám tak moc aromatické koření (nepřidávám hřebíček, skořici a dávám méně nového koření). S kořením spíše experimentuji a dávám ho do paštik podle nálady a podle toho, jak to zrovna trefím, takže ten návod na směs není úplně přesný a vy si můžete směs udělat podle svých preferencí.

Pak dělám ještě hrubější paštiky či masové terin a ty peču ve vodní lázni. Nejsou o nich složitější a určitě o nich někdy napíšu. 

Paštiku podávejte s čerstvým chlebem nebo bagetou. Do misek k paštice přidejte kyselé okurky, nakládané cibulky, nakrájenou cibuli, chilli papričky a můžete tak mít skvělou chuťovku na party.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Lucie Bílková

    zavřít okno