Pažitka
Název:

Jednoduchá pórková polévka


Jednoduchá pórková polévka


Ingredience:
Ingredience:
pórek1 ks
drcený kmín1/2 lžičky
menší brambora1 ks
krupice2 lžičky
České Ghíčko1 lžíce
vejce1 ks
smetana50 ml
vývar nebo voda dle potřeby
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Postup přípravy:

Na tuto polévku přišel můj muž v jedné z kuchařek od Romana Vaňka a od té doby se s malými úpravami u nás stala oblíbenou a jednou z nejčastěji vařených polévek. Původně jsem ani neměla v úmyslu ji na blog dávat, protože je tak jednoduchá, že to snad ani nelze považovat za vaření. Ale nakonec jsem se přesně z důvodu její jednoduchosti rozhodla s vámi o recept podělit a ukázat tak, že i jednoduché a rychlé pokrmy mohou být zdravé, chutné a oblíbené zároveň.

Pórek nakrájíme na jemno (já krájím na čtvrtkolečka) a pořádně propláchneme. Používáme jen světlou část pórku, tmavá část by byl v polévce tvrdá. Já ji vždy odkrojím a rovnou zamrazím a používám do vývaru, tak to je jen takový případný tip i pro vás, jak spotřebovat celý pórek.

Na ghí si zpěníme pórek, osolíme, opepříme a restujeme jen pár minut, dokud pórek nezměkne. Poté nasypeme drcený kmín, necháme zavonět a zalijeme vývarem (nebo vodou). Nasypeme krupici a přidáme bramboru, kterou jsme si oloupali a pokrájeli na kousky. Vaříme do změknutí brambor. Mezitím si rozkvedláme vejce a smícháme ho se smetanou. Jakmile jsou brambory měkké, vlijeme vaječno-smetanovou směs do polévky, zamícháme, necháme asi minutu provařit, vypneme a polévka je připravena k podávání. Dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Kateřina Machálková

    zavřít okno