Ingredience: | |
pórek | 1 ks |
drcený kmín | 1/2 lžičky |
menší brambora | 1 ks |
krupice | 2 lžičky |
České Ghíčko | 1 lžíce |
vejce | 1 ks |
smetana | 50 ml |
vývar nebo voda | dle potřeby |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Na tuto polévku přišel můj muž v jedné z kuchařek od Romana Vaňka a od té doby se s malými úpravami u nás stala oblíbenou a jednou z nejčastěji vařených polévek. Původně jsem ani neměla v úmyslu ji na blog dávat, protože je tak jednoduchá, že to snad ani nelze považovat za vaření. Ale nakonec jsem se přesně z důvodu její jednoduchosti rozhodla s vámi o recept podělit a ukázat tak, že i jednoduché a rychlé pokrmy mohou být zdravé, chutné a oblíbené zároveň.
Pórek nakrájíme na jemno (já krájím na čtvrtkolečka) a pořádně propláchneme. Používáme jen světlou část pórku, tmavá část by byl v polévce tvrdá. Já ji vždy odkrojím a rovnou zamrazím a používám do vývaru, tak to je jen takový případný tip i pro vás, jak spotřebovat celý pórek.
Na ghí si zpěníme pórek, osolíme, opepříme a restujeme jen pár minut, dokud pórek nezměkne. Poté nasypeme drcený kmín, necháme zavonět a zalijeme vývarem (nebo vodou). Nasypeme krupici a přidáme bramboru, kterou jsme si oloupali a pokrájeli na kousky. Vaříme do změknutí brambor. Mezitím si rozkvedláme vejce a smícháme ho se smetanou. Jakmile jsou brambory měkké, vlijeme vaječno-smetanovou směs do polévky, zamícháme, necháme asi minutu provařit, vypneme a polévka je připravena k podávání. Dobrou chuť.
Podrobné info: