

| Těsto: | |
| špaldová mouka chlebová | 275 g |
| máslo | 250 g |
| tvaroh - kostka | 250 g |
| sůl | špetka |
| Tvarohová náplň: | |
| tvaroh | 1 vanička |
| javorový sirup | 3 - 4 lžíce |
| rozinky | cca 1 lžíce |
| citron | dle chuti |
| sůl | špetka |
| Slaná náplň - dle oka a zbylého těsta: | |
| nahrubo nastrouhaný sýr Gouda | cca 15 - 20 g |
| šunka nakrájená na kostičky | 1 plátek |
| Dále: | |
| vajíčko | na potření |
| cukr moučka | na posypání |
| semínka - černý sezam | dle chuti |
Můj muž občas rád posnídá tvarohové buchty. Nevidím ale moc ráda, když je chce konzumovat i můj syn (to je tak, když si přečtěte složení takových buchet, zároveň jsem ale tentokrát nechtěla věnovat čas a úsilí kynutému těstu, a tak přišla na řadu jednoduchá snídaně o pár krocích. Pak šup s tím na plech a do trouby a může se snídat.
Suroviny na těsto smícháme a vypracujeme těsto. Ideální je nechat ho aspoň hodinu odležet v lednici. Já nechala přes noc.
Hotové těsto rozválíme na plát a rádýlkem nebo nožem rozkrájíme na čtverečky velikosti cca 5-7cm. Doprostřed každého čtverečku dáme náplň a předložíme tak aby nám vznikl trojúhelník. Kraje k sobě přitiskneme.
Skládáme na plech, potřeme rozkvedlaným vajíčkem, slanou verzi můžeme posypat sezamem nebo jinými semínky a dáme péct do trouby rozpálené na 160 stupňů. Pečeme asi 10-15 minut. Po vyjmutí sladkou verzi posypeme nebo obalíme cukrem. Necháme trochu vychladnout a podáváme