Pažitka
Název:

Jednoduchý špaldový chléb


Jednoduchý špaldový chléb


Ingredience:
Ingredience:
hladká špaldová mouka3 hrnky (1 hrnek = 250ml)
vlažná voda1,5 hrnku
sušené droždí1 lžička
sůl2 lžičky
mletý kmín1 lžička
slunečnicová semínka + na posypání hrst
Postup přípravy:

I když miluji čerstvě upečený chléb, nikdy jsem se do jeho přípravy nepustila. Každý recept se mi zdál složitý a zbytečně zdlouhavý. Až jsem si jednoho dne řekla, že na tom přece nic složitého být nemůže a pustila se do pečení. Tenhle špaldový chlebík zvládne i úplný začátečník a pokaždé se vám povede. Můžete do něj přidat své oblíbené bylinky, sušená rajčata, olivy nebo cokoliv jiného. Fantazii se meze nekladou. Já  ho nechávám kynout přes noc a ráno už si ho vychutnávám k snídani.

Do mísy vsypeme všechny suroviny na těsto a vše dobře promícháme, aby se suroviny propojily. Mísu přiklopíme poklicí nebo talířem a těsto necháme při pokojové teplotě kynout. Minimální doba kynutí je 6 hodin. Já těsto nechávám kynout přes noc, cca 12 hodin. Vykynuté těsto překlopíme do pekáčku nebo kulaté zapékací mísy s víkem. Posypeme ho slunečnicovými semínky a vložíme do trouby vyhřáté na 250 stupňů. Pečeme ve spodní části trouby cca 30 minut. Po třiceti minutách víko odklopíme, snížíme teplotu na 220 stupňů a pečeme dalších 20 - 25 minut. Upečený chlebík necháme vychladnout na mřížce.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Michaela Šupáková

    zavřít okno