

| Koření: | |
| sůl | 9 lžic |
| sladká paprika | 3 lžíce |
| pálivá paprika | 1 lžíce |
| bílý pepř | 1 lžíce |
| černý pepř | 1 lžíce |
| sušená petrželka | 3 lžíce |
| sušený česnek | 2 lžíce |
| oregano | 3 lžíce |
| skořice | 3/4 lžičky |
| fenykl | 3/4 lžičky |
| římský kmín | 3/4 lžičky |
| Gyros: | |
| jehněčí maso | 1 kg |
| středně velká cibule | 3 ks |
| česnek | 4 stroužky |
| olivový olej | 1 dcl |
| slunečnicový olej | 1 dcl |
Pravděpodobně ho zná každý z nás, gyros prodávají skoro v každém druhém okénku jako fast food. Pokrm dělají na rotačním grilu, ale lze napodobit i doma bez speciálního přístroje.
Právě proto jsem napsal recept, podle kterého můžete upéct voňavé mediteránní jídlo. Stačí k tomu už jen trocha fantazie, a z populárního fast foodu se stane zdravý bezlepkový pokrm.
Kořenící směs si přichystejte a namíchejte den předem. Dostanete lepší výsledek, pokud použijete celé koření namleté v hmoždíři. Kořenící směs nechte odstát přes noc, aby se chutě pěkně spojily.
Druhý den maso opláchněte, zbavte zbytečného tuku, a nakrájejte na cca 5x5 cm kousky. Cibuli nakrájejte na čtvrtky a česnek prolisujte. V misce s pokličkou smíchejte maso s kořením na gyros (4-5 lžic), přidejte cibuli a česnek, přilijte olej. Vše důkladně zamíchejte. Maso marinujte v uzavíratelné dóze v lednici 2 až 4 dny, nezapomeňte vařečkou každý den promíchat. Pečte v troubě cca 1,5 hodinu pod alobalem na 160 stupních, pak dalších 30 minut bez alobalu na 200 stupních (na funkci zapékání/gril, občas otočit).
Kousky masa nakrájejte na tenké plátky, servírujte s omáčkou tzatziki a chilli, srolované do salátového listu s cibulí a kousky rajčat.
Tipy a triky:
- Gyros můžete dělat i z vepřového nebo drůbežího masa. Vepřové maso stačí marinovat jeden den, drůbeží několik hodin.
- Upečené maso nechte vychladnout, je pak snadné nakrájet na tenké plátky. Nakrájené maso opatrně promíchejte s vypečeným olejem (stačí několik lžic).
- Tzatziki je velmi chutná omáčka a zdůrazní mediteránní chuť masa. Zamíchejte vysokotučný jogurt nebo nejlépe domácí smetanu s nastrouhanou a vymačkanou okurkou a prolisovaným česnekem. Přidejte špetku soli a jemně nasekaný kopr. Pokud vám kopr nechutná, vyzkoušejte mátu.
- Na zpestření chuti masa vyzkoušejte různé omáčky: chilli omáčka, česneková nebo domácí majonéza se slaninou.
- V Řecku do pita chlebu přidávají i smažené hranolky. Můžete zkusit do salátového listu zabalit batátové nebo celerové hranolky.
Gyros koření vydrží 3-4 týdny, pak doporučují namíchat čerstvou směs.
Autor receptu: Tomáš
Podrobné info: