

| Ingredience: | |
| jehněčí kolínko | 1 ks |
| sůl | dle chuti |
| pepř | špetka |
| tymián | špetka |
| peprika | špetka |
| olivový olej | trochu |
| máslo | kousek |
| červená cibule | 1 ks |
| řapíkatý celer | dle chuti |
| červené víno | 1 - 1,5 dcl |
| čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn) | dle chuti |
| vývar (zeleninový, telecí, hovězí, jehněčí) | dle potřeby |
| nakládaná rajčata | dle potřeby |
| hladká mouka nebo škrob | na zahuštění |
| Šťouchané brambory: | |
| brambory | dle potřeby |
| slanina | pár plátků |
| smetana | trochu |
| cibulka | trochu |
| Špenát: | |
| listy špenátu | dle potřeby |
| máslo | kousek |
| sůl | špetka |
| pepř | špetka |
| smetana | trochu |
S tímto receptem jsem se inspiroval u Koko na jejich stránkách Menu domů.
Kolínko odblaníme a uřízneme cca 2 cm masa od kosti. To proto, aby kost ve finále krásně „koukala“. Poté naložte maso - sůl, pepř, tymián, paprika a olivový olej - ideálně přes noc do lednice. Maso necháme pro barvu zatáhnout na oleji a vyjmeme. Je nejlépe to dělat v hrnci, který můžete dát do trouby, aby kolínka mohla být v něm nastojato. Přidejte máslo a dozlatova orestujte kusy červené cibule a řapíkatého celeru. Přidejte 1-1,5 dcl červeného vína, nechte ho 5 minut provařit - tedy na vyšším plameni bez poklice nechte odpařit alkohol. Čerstvé bylinky - tymián, rozmarýn, vývar (zeleninový, telecí, hovězí nebo jehněčí), nakládaná rajčata. Zamíchejte a nechte ještě chvilku probublávat.
Během toho už ideálně nastojato vraťte do hrnce nebo pekáče kolínka. Základ můžete i mírně osolit a opepřit, ale nepřehánějte to, možná budeme pak ještě redukovat. Dáme přikryté do trouby na 150 °C. Po 1,5 hodině zkontrolujte, jak je maso měkké, možná bude potřebovat jen 2 - 2,5 hodinky. Vyjměte maso z omáčky, dejte na jiný pekáček, vypněte troubu, ale vraťte ho tam, ať je v teple. Omáčku přecedíme, ochutnejte a zkuste, zda má správnou konzistenci. Pokud potřebuje chuť ještě zesílit a konzistence zhoustnout, dejte redukovat na velký plamen na plotýnku na požadovaný stav. Až potom dochuťte solí a pepřem, je-li třeba. Jestli máte omáčky tak akorát a nechcete přijít o tohle množství, je nutno ji něčím jen zahustit - hladkou moukou nebo škrobem a nechat provařit. Připravte šťouchané brambory. Solte je až po spojení se slaninou a smetanou, ať je nepřesolíte. Do šťouchaných brambor přidáme orestovanou cibulku, anglickou a zalijeme smetanou dle chuti. Česnek rozkrojím a dám na pánev na olivový olej a nechám zezlátnout. Když je vše připraveno, poslední 3 minuty je nutno věnovat špenátu. Omytý, velké listy zbavené stonků a překrájené na větší kusy dejte na trochu másla, solte, pepřete a počkejte na slehnutí, míchejte. Zalijte smetanou a počkejte, až se jí polovina vyvaří. Vše musí trvat krátce, aby špenátu zůstala krásná barva. A ihned servírujeme.
Podrobné info: