Pažitka
Název:

Jehněčí kolínko pečené na řapíkatém celeru a růžovém víně


Jehněčí kolínko pečené na řapíkatém celeru a růžovém víně


Ingredience:
Ingredience:
jehněčí kolínka o váze cca 270 g2 ks
šalotka2 ks
řapíkatý celer300 g
kuřecí vývar430 g
olivový olej50 g
hořčicový olej30 g
mletý rozmarýn2 g
sůl6 g
čerstvě mletý pepř dle chuti
kvalitní růžové víno200 g
Postup přípravy:

Jehněčí maso je jedno z těch nejkvalitnějších. Nicméně je pravda, že ne každému může jehněčí chutnat. V mase jde totiž cítit, že je prostě jiné. Nebudu Vám lhát, tento recept nepotlačí specifickou chuť jehněčího, pokud byste si takový recept přáli, doporučuji tento.

Pokuste se maso koupit nejlépe v bio kvalitě, nebo z nějaké malé farmy. Já maso nakupuji ve farmářské prodejně Náš Grunt. To, že jehně žilo v kvalitních podmínkách je na mase znát, věřte či ne. Navíc Vám příprava takového masa zabere podstatně méně času.

Receptů na jehněčí kolínko je už bezpočet. Já se inspirovala Koko, a místo klasického červeného vína, jsem zvolila růžové. Nicméně ten zbytek jsem si vymyslela sama. Nakonec z toho vzniklo velmi chutné jídlo. K tomu jsem upekla domácí bagetu a byla to vážně slast, namáčet si ji do sosíku, který po upečení kolínka vznikne. Příprava je navíc velmi jednoduchá, tak směle do toho! 

Postup:

1. Troubu předehřejte na 200 stupňů.

2. Kolínka omyjte, osušte a pokud to půjde tak i trochu odblaňte.

3. Obě šalotky zbavte slupky a nakrájejte je na půlkolečka. Řapíkatý celer omyjte a nakrájejte jen na menší kousky.

4. Kolínka okořeňte rozmarýnem, osolte je a podle chuti opepřete.

5. Na plotnu dejte pekáč, do něj nalijte oba druhy oleje a zahřejte je.

6. Do pekáče nyní vhoďte celer a šalotku a restujte.

7. Když je šalotka sklovatá, přesuňte šalotku s celerem na jednu stranu pekáče a do té druhé strany, kde jste si udělali místo vložte kolínka a ze všech stran je zatáhněte.

8. Když je maso zatáhlé, přilijte do pekáče víno a kuřecí vývar.

9. Pekáč zakryjte poklicí nebo alobalem a dejte péct do vyhřáté trouby na cca 1 hodinu a 40 minut až 2 hodiny. Maso by mělo být měkké a mělo by jít krásně od kosti.

10. Podávat můžete s domácím nebo kvalitním čerstvým pečivem, pečenými brambory, bramborovou kaší, bramborovými noky či bramborovým knedlíkem. 

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Kateřina Homolová

    zavřít okno