Pažitka
Název:

Jehněčí kolínko


Jehněčí kolínko


Ingredience:
Ingredience:
jehněčí kolínko1 ks
sůl dle chuti
pepř špetka
tymián špetka
peprika špetka
olivový olej trochu
máslo kousek
červená cibule1 ks
řapíkatý celer dle chuti
červené víno1 - 1,5 dcl
čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn) dle chuti
vývar (zeleninový, telecí, hovězí, jehněčí) dle potřeby
nakládaná rajčata dle potřeby
hladká mouka nebo škrob na zahuštění
Šťouchané brambory:
brambory dle potřeby
slanina pár plátků
smetana trochu
cibulka trochu
Špenát:
listy špenátu dle potřeby
máslo kousek
sůl špetka
pepř špetka
smetana trochu
Postup přípravy:

S tímto receptem jsem se inspiroval u Koko na jejich stránkách Menu domů.

Kolínko odblaníme a uřízneme cca 2 cm masa od kosti. To proto, aby kost ve finále krásně „koukala“. Poté naložte maso - sůl, pepř, tymián, paprika a olivový olej - ideálně přes noc do lednice. Maso necháme pro barvu zatáhnout na oleji a vyjmeme. Je nejlépe to dělat v hrnci, který můžete dát do trouby, aby kolínka mohla být v něm nastojato. Přidejte máslo a dozlatova orestujte kusy červené cibule a řapíkatého celeru. Přidejte 1-1,5 dcl červeného vína, nechte ho 5 minut provařit - tedy na vyšším plameni bez poklice nechte odpařit alkohol. Čerstvé bylinky - tymián, rozmarýn, vývar (zeleninový, telecí, hovězí nebo jehněčí), nakládaná rajčata. Zamíchejte a nechte ještě chvilku probublávat.

Během toho už ideálně nastojato vraťte do hrnce nebo pekáče kolínka. Základ můžete i mírně osolit a opepřit, ale nepřehánějte to, možná budeme pak ještě redukovat. Dáme přikryté do trouby na 150 °C. Po 1,5 hodině zkontrolujte, jak je maso měkké, možná bude potřebovat jen 2 - 2,5 hodinky. Vyjměte maso z omáčky, dejte na jiný pekáček, vypněte troubu, ale vraťte ho tam, ať je v teple. Omáčku přecedíme, ochutnejte a zkuste, zda má správnou konzistenci. Pokud potřebuje chuť ještě zesílit a konzistence zhoustnout, dejte redukovat na velký plamen na plotýnku na požadovaný stav. Až potom dochuťte solí a pepřem, je-li třeba. Jestli máte omáčky tak akorát a nechcete přijít o tohle množství, je nutno ji něčím jen zahustit - hladkou moukou nebo škrobem a nechat provařit. Připravte šťouchané brambory. Solte je až po spojení se slaninou a smetanou, ať je nepřesolíte. Do šťouchaných brambor přidáme orestovanou cibulku, anglickou a zalijeme smetanou dle chuti. Česnek rozkrojím a dám na pánev na olivový olej a nechám zezlátnout.  Když je vše připraveno, poslední 3 minuty je nutno věnovat špenátu. Omytý, velké listy zbavené stonků a překrájené na větší kusy dejte na trochu másla, solte, pepřete a počkejte na slehnutí, míchejte. Zalijte smetanou a počkejte, až se jí polovina vyvaří. Vše musí trvat krátce, aby špenátu zůstala krásná barva. A ihned servírujeme. 

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Zdeněk Ernest

    zavřít okno