Pažitka
Název:

Jehněčí kýta na česneku a majoránce


Jehněčí kýta na česneku a majoránce


Ingredience:
Ingredience:
jehněčí kýta800 g
česnek1 palička
černé pivo250 ml
slanina150 g
menší cibule1 ks
žampiony100 g
máslo2 plátky
majoránka hrstka
pepř špetka
sůl špetka
Příloha:
šťouchané brambory se slaninou a cibulkou
Postup přípravy:

Jehněčí maso je lehce stravitelné, dietní, obsahuje spoustu vitamínů, látek minerálních a po správné úpravě se z něj stává opravdová lahůdka.

Z jehněčí, kuchyňsky upravené kýty, seřízneme silnější dva plátky, prošpikujeme je klínky ze slaniny a podélně nařezanými stroužky česneku.
Plátky ochutíme nasekanou a promnutou majoránkou ( lepší je) , když bylinky do masa zlehka naklepeme paličkou .
Osolíme, okořeníme špetkou bílého pepře a obalíme bohatě v nasekané majoránce.
Na pekáčku rozpustíme lžíci másla, poté vložíme do rozehřátého másla oba plátky masa a zastříkneme černým pivem Takto necháme maso nejméně - cca dvě hodiny odpočívat.

Pekáček s masem vložíme do předehřáté trouby na 200 stupňů, po 30 minutách maso zvolna pečeme dál na 170 stupňů. Přeléváme šťávou z plechu a podléváme černým pivem.

Mezitím na másle a cibulce podusíme na plátky nakrájené žampiony a přidáme je ke konci do pekáčku k jehněčímu masu. Dopečeme vše doměkka a stále podléváme vlastní šťávou.

Podáváme se šťouchaným bramborem, ve kterém je restovaná cibulka a slaninka.

Tip:
Kdo má rád zázvor, místo bílého pepře může použít špetku sušeného zázvoru.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Ivana Černá

    zavřít okno