Pažitka
Název:

Jehněčí kýta pečená na česneku a majoránce s pažitkovou omáčkou


Jehněčí kýta pečená na česneku a majoránce s pažitkovou omáčkou


Ingredience:
Jehněčí kýta:
jehněčí kýta kostí950 g
máslo250 g
česnek4 stroužky
čerstvá majoránka větší hrst
mořská sůl dle chuti
kuřecí vývar200 g
voda200 ml
olivový olej trochu
Opékané brambory s růžičkovou kapustou:
větší uvařené brambory8 ks
růžičková kapusta12 ks
máslo1 plátky
Pažitková omáčka:
zakysaná smetana400 g
pažitka svazek
Postup přípravy:

K Velikonocům prostě patří určité pokrmy, ať je to mazanec, beránek nebo třeba velikonoční nádivka. Mezi velikonoční pokrmy patří také jehněčí maso. V České republice není jehněčí maso zas tak oblíbené, což je velká škoda, protože jde o maso velmi kvalitní. Mnoho lidí se jehněčího masa bojí, buď neví, jak jej připravit, nebo naopak se bojí určité pachuti, které by maso mohlo mít. Stačí však dodržet určité postupy a jehněčí maso Vám zachutná, ba dokonce se stane jedním z Vašich nejoblíbenějších jídel. Kvalitní jehněčí maso seženete například v prodejnách Náš Grunt, stejně tak jako český česnek, velmi chutné brambory, farmářské máslo, poctivou zakysanou smetanu i hotový vývar s příhodným názvem Konečně vývar.

Jehněčí kýta:

Troubu předehřejte na 150 stupňů.
Jehněčí maso očistěte (zbavte všech blan).
Očištěné maso důkladně osolte ze všech stran, potřete jej prolisovaným česnekem a čerstvou majoránkou.
V pánvi rozehřejte máslo s trochou olivového oleje a ze všech stran maso prudce zatáhněte.
Maso přendejte do pekáče a přilijte k němu i všechno máslo z pánve na kterém jste maso opekli.
Do pekáče přilijte kuřecí vývar i vodu.
Pekáč zakryjte a dejte do trouby péct na 3 hodiny.
Po třech hodinách maso obraťte, zvyšte teplotu na 180 stupňů a pečte ještě hodinu.
Po této době by mělo být maso úplně měkké a mělo by jít krásně od kosti.

Opékané brambory s růžičkovou kapustou:

Růžičkovou kapustu omyjte a chvíli (cca 5 minut) povařte ve vroucí vodě, poté kapustu sceďte a nechte chvíli vychladnout.
Vychladlou kapustu překrojte na půlky, to samé udělejte s uvařenými bramborami.
V pánvi rozehřejte máslo a na něj vhoďte brambory s kapustou.
Opékejte dle Vaší chuti.

Pažitková omáčka:

Pažitku nakrájejte nadrobno a smíchejte se zakysanou smetanou.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Kateřina Homolová

    zavřít okno