Pažitka
Název:

Jehněčí s bylinkami na máslovém hrášku


Jehněčí s bylinkami na máslovém hrášku


Ingredience:
Ingredience:
jehněčí kýta500 g
posekaný rozmarýn4 lžičky
česnek3 stroužky
sůl1 lžička
olivový olej4 lžíce
citron - šťáva z něj1/2 ks
pepř dle chuti
slanina100 g
cibule2 ks
vývar250 ml
Hrášek:
hrášek400 g
sůl dle chuti
máslo1 lžíce
Postup přípravy:

U nás jsou Velikonoce hlavně obdobím rodinné pohody a klidu. Každý rok jedeme všichni na chatu, společně barvíme vajíčka, společně usedáme ke stolu a chlapi nás vyšlehají pomlázkou. Tuto tradici miluji a doufám, že se zachová ještě po dlouhou dobu.

Rozpálíme si troubu na 170 stupňů.

Připravíme si misku a do ní vložíme pokrájený rozmarýn. Oloupeme si česnek a pokrájíme na mini kousky. Přidáme do misky s rozmarýnem. Do misky přidáme také sůl. Také olej. Vymačkáme šťávu z půlky citronu a nalijeme jí do misky. Nakonec přidáme pepř. Celou směs důkladně promícháme. 

Nyní si připravíme maso. Kýtu do půlky rozkrojíme a dovnitř přendáme směs z misky. Na prkýnko si poklademe slaninu, kterou dáváme částečně přes sebe. Na slaninu položíme kýtu a převážeme jí provázkem. To bude pro některý boj, ale nebojte, nakonec to zvládnete. Já se s tím také poprala. Celou kýtu přendáme do pekáčku slaninou nahoru. 

Do pekáčku nalijeme 250 ml zeleninového vývaru. Pokrájíme cibuli na měsíčky a vložíme vedle masa.
Celý pekáček vložíme do trouby na cca 45 minut. V průběhu pečení maso přeléváme výpekem. 

Kýta je výborná, když se podává s polentovou kaší. A také s máslový hráškem. Ten připravíme takto.

Na pánev nasypeme hrášek a ohřejeme. Cca 4 minuty. Osolíme a opepříme ho. Vypneme plotýnku a přidáme kousek másla. Promícháme a můžeme podávat.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Kateřina Kuranova

    zavřít okno