

| Základní vývar: | |
| jehněčí kosti | dle potřeby |
| mrkev | 4 ks |
| petržel | 3 ks |
| kedlubna | 1 ks |
| zelená paprika | 1 ks |
| cibule | 1 ks |
| celer | 1 menší bulva |
| rozmarýn | |
| sůl | špetka |
| nové koření | 3 kuličky |
| celý pepř | 10 kuliček |
| bobkový list | 2 ks |
| Polévka: | |
| nastrouhaná kůra z citronu | 1 ks |
| čajový estragon | 1 lžička |
| bílé víno | 2 dl |
| mražený hrášek | 400 g |
| řapík celeru | 1 ks |
| cibule | 1 ks |
| olivový olej nebo máslo | trochu |
| sůl | špetka |
Poctivá polévka, která je překvapivě jemná a zajímavá.
V mrazáku jsem objevila kosti od jehněčího stehna, bylo na něm i nějaké maso, ale nic moc. Taková dobrota se nevyhazuje, ale chce to nápad, aby se kompenzoval nedostatek masa.
Bylo teda jasné, že v nejhorším bude vývar a pak se uvidí. Možná se použije na rizoto nebo do nějaké polévky. Tak jsem zvolila poctivou polévku plnou zeleniny.
Budeme potřebovat velký hrnec (minimálně 5 l). Kosti jsem zalila vodou (2 l) a začala vařit. Vzniklou pěnu jsem odstranila a přidala zeleninu v celku (mrkev, petržel, kedlubnu, papriku, cibuli, celer) a koření (rozmarýn, sůl, nové koření, pepř, bobkový list). Vaříme pomalu, občas kontrolujeme, zda zelenina není měkká. Uvařenou zeleninu vybereme a kosti vaříme dál, dokud na nich maso nezměkne. Může to trvat 2-3 hodinky. Oddělíme maso a nakrájíme na menší kousky, v tomto případě to je asi 200 g čistého masa. Kosti a tuk vyhodíme. Vývar scedíme.
Ve větším hrnci osmažíme cibuli, přidáme mražený hrášek a nakrájený řapík, trochu spolu podusíme. Zalijeme bílým vínem a dusíme cca 5 minut. Nakrájíme zeleninu z vývaru (mrkev, kedlubnu a petržel) a přidáme spolu s masem a vývarem. Nakonec dochutíme citronovou kůrou a estragonem, přivedeme do varu a vaříme, dokud hrášek nezměkne.
Podrobné info: