Pažitka
Název:

Jelení guláš s perníkovým knedlíkem


Jelení guláš s perníkovým knedlíkem


Ingredience:
Guláš:
jelení maso600 g
velká mrkev2 ks
celer1/4 ks
petržel1 ks
velká cibule2 ks
rozmarýn snítka
bobkový list2 ks
jalovec4 kuličky
černý pepř5 kuliček
nové koření4 kuličk
červené víno500 ml
sádlo dle potřeby
sladká paprika1 lžička
rajský protlak2 lžíce
sůl dle chuti
Knedlík:
vejce3 ks
perníčků100 g
mléko250 ml
polohrubá mouka200 g
housky4 ks
sůl dle chuti
máslo na vymazání hrnků
Postup přípravy:

Vánoce za námi, salát nám už všem asi leze krkem, tak co uvařit pro návštěvu vašich blízkých. Už delší dobu jsem se chystala na jelení guláš a v kuchařce Karolína domácí kuchařka jsem našla super recept na guláš ve spojení s perníkovými knedlíky. Perníčky u nás také nejsou favorit mezi cukrovím, a tak budu ráda, když je zpracuji i jinak.

Maso si nakrájíme na kostky a posolíme. Připravíme si veškerou zeleninu a dáme zprudka osmahnout maso ze všech stran. Jakmile je osmahnuto, dáme pryč z hrnce a místo něj dáme orestovat do zlatova zeleninu. Jakmile je zelenina hotová, přidáme koření (kuličky jalovce nadrtíme v hmoždíři) a protlak, zalijeme vínem a přidáme zpět maso. V případě potřeby po nějaké době podlijeme vínem nebo vodou. Maso dusíme do měkka. Následně ho vyndáme z hrnce a propasírujeme zeleninu, čímž se nám guláš krásně zahustí.

Při přípravě knedlíku nejdříve oddělíme žloutek od bílků. Nastrouháme si perníčky (lze použít perník na strouhání) a z bílků ušleháme sníh. Housky nakrájíme na kostičky a přidáme žloutky, mléko, sůl a perník. Pořádně promícháme a poté jemně vmícháme sníh. Těsto dáme do vymazaných hrníčků (ideálně ty s rovnými stranami, aby šly knedlíky dobře vyklopit) a hrnky vložíme do vroucí vody. Voda by měla dosahovat asi do poloviny hrnků, aby nám při bublání nenatekla do hrnků. Vaříme pod pokličkou asi 20 minut. Po 20ti minutách zkusíme špejlí, pokud těsto nelepí, máme hotovo.

Podrobné info:
Počet porcí5 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Veronika Davidová

    zavřít okno