menší cuketa | 1 ks |
gorgonzola (o něco méně třeba nivy která je slanější) | 80 - 100 g |
jarní cibulka | 2 ks |
slanina nebo šunka | 5 plátků |
mléko nebo smetana na vaření | 100 ml |
česnek | 2 stroužky |
čerstvá bazalka | hrstka |
máslo | kousek |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
Ingredience: |
Omáčka, která se skvěle hodí k těstovinám či masu....
Cibulky, slaninu a cuketu nakrájíme na malé kostičky. Na pánvi nejprve orestujeme slaninu, poté přidáme bílé části cibulek, necháme zesklovatět a pak přihodíme kostičky cukety. Osolíme, opepříme a cca 5 minut mícháme a restujeme. Podlijeme asi 100ml vody nebo zeleninového vývaru a dusíme doměkka. Asi 2 minutky před dovařením do směsi rozmačkáme česnek a dáme i zelené části cibulek. Poté vše rozmixujeme tyčovým mixérem, do požadované hustoty naředíme mlékem nebo smetanou, rozdrobíme do omáčky gorgonzolu a necháme ji zcela rozpustit. Nakonec vmícháme posekanou bazalku.
Poznámka:
Omáčka se hodí třeba na těstoviny, a kdo chce, přidá si i kus masa