Pažitka
Název:

Jemná fenyklová polévka s kořenovou zeleninou a pórkem


Jemná fenyklová polévka s kořenovou zeleninou a pórkem


Ingredience:
Ingredience:
fenykl1 ks
celer1/2 bulvy
velká mrkev1/4 ks
malá petržel1 ks
pórek1/2 ks
česnek1 větší stroužek
máslo2 lžíce
smetana ke šlehání 33%1/4 kelímku
nové koření3 kuličky
muškátový květ špetka
pepř špetka
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Někdy jsou taková rána... Člověk vstane a ví, že v lednici už je toho pomálu, ale že v ní přece jen ještě něco je, z čeho se dá k tomu snědku určitě něco vymyslet. Nebo spíše musí. A nastává dobré "vzrůšo". Pár dní se na mě z ledničky usmívala "zeleninová skvadra", která na první pohled působí trochu nudně, ale ze které jsem nakonec uvařila polévku jemné chuti a je skutečným pohlazením pro žaludek...

V jednom menším hrnci do měkka povaříme v osolené a opepřené vodě fenykl pokrájený na malé kousky (bez spodního košťálu). Ve větším hrnci restujeme na másle za občasného míchání pórek pokrájený na kolečka, stroužek česneku pokrájený na plátky, mrkev, celer a petržel pokrájené na kostičky. Takto restovanou zeleninu osolíme, opepříme a přidáme všechno zbylé koření. Když začne pórek a česnek zlátnout, zalijeme zeleninu půl litrem vody a necháme ji vařit. Mezitím se nám doměkka uvařil fenykl v menším hrnci a obsah menšího hrnce vlijeme k ostatní zelenině, která se nám vaří ve velkém hrnci. Vše takto spolu vaříme do úplného změknutí veškeré zeleniny a zcela ke konci do polévky přilijeme smetanu ke šlehání. Vše spolu rozmixujeme a můžeme podávat velmi jemnou polévku, která je pohlazením pro žaludek.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Šárka Ledová

    zavřít okno