Pažitka
Název:

Jogurtová celozrnná bábovka


Jogurtová celozrnná bábovka


Ingredience:
Ingredience:
máslo pokojové teploty230 g
bílý jogurt/cottage sýr200 g
cukr160 g
vejce L6 ks
sůl špetka
celozrnná mouka450 g
Postup přípravy:

Přiznám se, že tuhle bábovku jsem pekla dvakrát, než jsem byla spokojená a mohla jít na blog. Abych nemlžila, první bábovce bylo vyčiněno, že je málo sladká, vlastně vůbec, a dost hutná. Tak vážení, už je sladká akorát a křehká!

Běžně jakmile neplesám nad svým výtvorem napoprvé, málokdy mu dám ještě šanci. Tohle ale byla jiná. Jestli mouku, tak jedině celozrnnou, kozího jogurtu a cottage sýru se můžu ujíst, tak to přece musím dát dohromady. Jééé, a k tomu domácí vajíčka od tety Ireny... Prostě mi to nedalo a konal se pokus číslo dvě. Co taky při sobotě, než upéct něco dobrýho?

Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C. Pak si smíchejte jogurt/cottage (buď jedno, nebo druhé, případně v jakém poměru se vám zlíbí) s máslem. Můžete si pomoct ručním mixérem, ale velice opatrně, ať to nepřešleháte. Jo, a cottage vám udělá v těstě malý hrudečky, tak se tím neznepokojujte, na bábovce se to neprojeví. Do směsi pak už ručně vmíchejte cukr a posléze jedno vejce po druhém. Prosyjte mouku se solí a postupně ji také vmíchávejte do těsta. Jakmile docílíte uceleného těsta, máte skoro hotovo. Nalijte jej do vymazáné formy a dejte péct min. na hodinu. Průběžně ji kontrolujte špejlí a v momentě, kdy ji vytáhnete čistou, máte už opravdu hotovo. Bábovku vyklopte, nechte zchládnout a můžete servírovat.

Mimochodem, když ji ten můj Kocour řekl, že by si ji dal se šlehačkou, málem mě odvezli. Tak já se tu dvakrát dělám s bábovkou, aby byla co nejzdravější a on takhle. Ale prásknu vám to na něj, třeba pro inspiraci.... Co myslíte, stejně jsem mu k tomu tu šlehačku servírovala (smích).

Ještě bych ráda malinko objasnila pojem "celozrnná", což znamená, že mouka je trošku hrubší, protože je umletá z celých zrn obilí, nikoli zbavených slupky a klíčku. To se dělá u obyčejné bílé mouky, aby byla jemná, déle trvanlivá, se schopností nakynout a pečivo bylo nadýchané. Bohužel právě ve slupce a klíčku je nejvíce vitamínů. Tvrdím, že bílá je mletá z "odpadu" zrn. Proto je celozrnná mouka mnohem zdravější. Buchty jsou pak trošku hutnější, ale na to si hnedle zvyknete. Dávejte si však pozor na vícezrnné pečivo. To neznamená, že je z celozrnné mouky, avšak že je třeba jen posypáno nějakými zrníčky. Mnohdy se taky míchá celozrnná mouka s bílou, aby pečivo nebylo tak hutné. To už však záleží na Vás, pořád je to menší zlo, než pečivo ze zcela bílé mouky.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Lucie Lužná

    zavřít okno