Pažitka
Název:

Kachna na jablkách, tymiánu a medu s jablečným přelivem a bramborovými bosáky


Kachna na jablkách, tymiánu a medu s jablečným přelivem a bramborovými bosáky


Ingredience:
Ingredience:
kachna1 ks
tymián pár snítek
jablko2 - 3 ks
sůl dle chuti
med1 lžíce
sojová omáčka1 lžíce
červené víno nebo calvados dle chuti
Bosáky:
brambory750 g
hrubá krupice300 g
vejce1 ks
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Chcete, aby měla kachna krásnou barvičku? Potírejte ji v průběhu pečení medem....

Kachnu řádně nasolíme, do břišní dutiny vložíme přepůlené jablko a několik snítek tymiánu, vložíme do pekáče s víkem a konfitujeme v troubě při 100°C několik hodin. Čím déle, tím lépe. Ničím nepodléváme, sama pustí dost tuku.
Poté zvýšíme teplotu v troubě na 180°C a do pekáče přidáme dvě kyselejší na větší kusy pokrájená jablka. Půl hodiny pečeme přikryté a průběžně potíráme směsí tekutého medu, kvalitní sojové omáčky (a můžeme přidat i červené víno či calvados), pak ještě na 20 minut stáhneme na 150°C a dopečeme odkryté, aby se vytvořila kůrčička.

PŘELIV: 
Změklá jablka vybereme z pekáče spolu s částí výpeku, rozmixujeme do hladka a zjemníme několika lžícemi smetany ke šlehání. Jestliže byla kachna správně ochucená, není potřeba již dále kořenit. 

BOSÁKY:
Brambory nastrouháme na jemno a řádně vymačkáme. Poté přidáme vejce a krupici, společně prohněteme a do vroucí vody tvarujeme lžící (nebo odkrajujeme z válečku) malé noky. Vaříme asi 10 minut.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Barbora Charvátová

    zavřít okno