Pažitka
Název:

Kachní prso s rybízovou omáčkou a pažitkovými bramborami


Kachní prso s rybízovou omáčkou a pažitkovými bramborami


Ingredience:
Ingredience:
kachní prsa s kůží2 ks
suché červené víno6 lžic
rybízová zavařenina (rybíz alá brusinky)5 lžic
tmavé balzamico1 lžíce
akátový med1 lžíce
máslo1 plátek
škrob na zahuštění1 lžička
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Příloha:
brambory s pažitkou dle potřeby
Postup přípravy:

Dnešní pošmourný den potřeboval trochu rozsvítit a to se myslím povedlo skvěle...

Kachní prsa opravdu dobře osolíme s obou stran a opepříme. Kůži podélně nařežeme, aby se maso lépe propeklo. Na rozpálené nepřilnavé pánvi bez tuku (kachna ho má sama dost) opékáme kůží dolů asi 7 minut. Poté slijeme přebytečný tuk z pánve a prsa obrátíme. Ztlumíme plamen a přikryté ještě pečeme dalších 7 minut. Během pečení si můžeme připravit ingredience na omáčku a to tak, že si v mističce smícháme červené víno, zavařeninu, balzamico a med. Lžičku škrobu rozmícháme v trošce vody. Hotová prsa vyjmeme z pánve a necháme pár minut odpočinout třeba v mírně vyhřáté troubě (50 stupňů). Do pánve přidáme směs na omáčku a krátce povaříme, aby se odpařil alkohol. V této chvíli si do omáčky ještě vlijeme šťávu, kterou mezitím pustila kachní prsa. Poté přidáme škrob, rozmíchaný ve vodě, který nám omáčku pěkně zahustí. Pár minut ještě povaříme (za stálého míchání), aby se ztratila škrobová pachuť. Na závěr ještě necháme rozpustit plátek másla na zjemnění a můžeme podávat. Jako přílohu jsem zvolila šťouchané brambory s pažitkou. Přeji dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Lucie Kříbalová

    zavřít okno