Pažitka
Název:

Kakaová roláda se šlehačkou


Kakaová roláda se šlehačkou


Ingredience:
Těsto:
vejce5 ks
cukr moučka5 lžic
holandské kakao2 lžíce
hladká mouka2 lžíce
kakaový puding v prášku1 ks
mléko5 lžic
voda2 lžíce
sůl špetka
Náplň:
smetana ke šlehání 33%2 ks
ztužovač šlehačky dle potřeby
Pařížská šlehačka:
smetana ke šlehání 33%1 ks
cukr krupice2 lžíce
holandské kakao1 lžíce
Postup přípravy:

Můj kamarád Martin Hájek už delší dobu básní o mé roláda, tak jsem mu ji upekla. Roláda je opravdu jemná, nadýchaná a vůbec není sladká, takže ji miluje i takový "masožrout" jako je Martin. A věřím, že v Diskopříběh rádia Kiss a Martin Hájek přijde dobrota ke kávě vhod. A pro vás tady receptík.

Bílky se špetkou soli vyšleháme v tuhý sníh. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, poté přidáme mléko, vodu a nakonec všechny sypké ingredience. Do tekutého kakaového těsta ručně vmícháme sníh. Rozetřeme na pečicí papír potřený olejem a pečeme při 180°C asi 15 minut. Ještě teplou roládu stočíme a necháme vychladnout. Poté rozbalíme a potíráme náplní.

Náplň
Dvě smetany ke šlehání 33% vyšleháme se ztužovačema, část šlehačky použijeme jako náplň rolády a část si ponecháme na ozdobu rolády do cukrářského sáčku.

Pařížská šlehačka
Pařížskou šlehačku si připravíme zcela jednoduše. Jednu smetanu ke šlehání 33% (250ml) smícháme se 2 lžícemi cukru krupice a jednou lžící holandského kakaa. Směs přivedeme k varu, ale pozor - nevaříme. Jakmile směs přivedeme k varu, stáhneme z plotýnky a necháme vychladit v lednici minimálně půl dne (nejlépe do druhého dne). Poté již jen vyšleháme ručním mixérem a pařížská šlehačka je hotová. Pro větší tuhost (pevnost) je lepší i do pařížské šlehačky přidat ztužovač.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno