

| Ingredience: | |
| kuřecí kostra (měla jsem i nějaký ořez z husy) | 2 ks |
| velká cibule | 1 ks |
| nové koření | 5 kuliček |
| celý černý pepř | 5 kuliček |
| bobkový list | 2 - 3 ks |
| muškátový oříšek | špetka |
| hrubozrnná sůl | dle chuti |
| vícebarevný pepř | dle chuti |
| květák | 1/4 ks |
| mrkev | 2 ks |
| petržel | 1 ks |
| celer | 1/4 ks |
| mražená zelený hrášek | 80 g |
| 30% smetana | 200 ml |
| žloutek | 1 ks |
| máslo | 40 g |
| špaldová mouka | 40 g |
| petrželka | k podávání |
| široké nudle | 100 g |
Jelikož se nám pomalu, ale jistě blíží svátek svatého Martina a ten je především ve znamení pečené husy. Nedílnou součástí svatomartinského menu je i tradiční polévka zvaná kaldoun. Kaldoun je hutná bílá zapražená polévka. Základ tvoří vývar z drůbežích (husa, kachna, krůta, kuřata) drůbků. Do vývaru je přidána zelenina, máslová jíška a obrané maso.
Kostry a ořez si omyjeme, osušíme a vložíme do tlakového hrnce. Zalijeme vodou, osolíme, přidáme koření a přepůlenou cibuli. Vaříme cca 45 minut. Poté opatrně otevřeme a přidáme kořenovou zeleninu (tedy mrkev, petržel, celer). Vaříme dalších cca 5 - 10 minut, do jejího změknutí. Vývar poté scedíme, dáme si stranou kostry a zeleninu.
V hrnci si rozehřejeme máslo a vsypeme na něj mouku, špetku muškátového jíšku a umícháme světlou jíšku. Jíšku pak zalijeme scezeným vývarem, prošleháme, přidáme smetanu s rozšlehaným žloutkem a povaříme cca 10 minut. Mezitím si v osolené, vroucí vodě uvaříme těstoviny. Scedíme je a dáme stranou.
Nakonec do polévky dáme vařit růžičky květáku a hrášek, vaříme cca 5 minut. Nakonec do polévky dáme obrané maso z koster a ořezů, přidáme uvařené široké nudle a prohřejeme. Pokud je třeba, tak dochutíme solí a pepřem. Před podáváním ještě posypeme nasekanou petrželkou.
Podrobné info: