Pažitka
Název:

Kaldoun z husích drobů a ze zbylé husí pečínky


Kaldoun z husích drobů a ze zbylé husí pečínky


Ingredience:
Vývar:
husí droby (srdce, žaludek, játra) dle potřeby
křídla dle potřeby
krk dle potřeby
obíračka z pečené husy dle potřeby
skelet, kosti a kousky kůže dle potřeby
studená voda2 l
cibule i se slupkou1 ks
mrkev2 ks
petržel1 ks
plátek celeru3 cm
pepř10 kuliček
nové koření6 kuliček
bobkový list2 ks
rozmarýn1 větvička
sůl dle chuti
Dále budeme potřebovat:
plátek másla2 cm
hladká mouka3 lžíce
mletý muškátový oříšek1/4 lžičky
smetana na vaření200 ml
plátek celeru1 cm
mrkev1 ks
husí játra dle chuti
sůl dle chuti
mletý pepř dle chuti
hladkolistá petržel dle chuti
uvařené široké nudle dle potřeby
Postup přípravy:

Nejen ze zbytku pečeného kuřete, nebo kachny a drůbežích vnitřností si můžete připravit chutnou polévku. Tentokrát volba padla na husu.

Do vajíčka na čaj dáme nalámaný bobkový list, nastříhaný rozmarýn a kuličky koření. Do velkého hrnce dáme všechny uvedené suroviny na vývar, jen játra odložíme na později. Přidáme koření v čajovém vajíčku a vše zalijeme studenou vodou tak, aby byly všechny suroviny ponořené. Přivedeme k varu a na mírném plameni vaříme pod pokličkou cca 3 hodiny.

Mezitím ve druhém, hlubokém hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mouku, muškátový oříšek a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme smetanou, za stálého míchání ji necháme zhoustnout a poté odstavíme stranou.

Hotový vývar přecedíme, krk obereme od kůstek a maso nakrájíme na menší kousky. Na kousky také nakrájíme srdíčko a žaludek.

Vývarem naředíme jíškovou kaši na konzistenci polévky, přidáme na drobné kostičky nakrájenou syrovou mrkev a celer, přidáme celá játra, podle potřeby dochutíme solí a pepřem a slabým varem vaříme 15 minut.

Poté játra vytáhneme, drobně nakrájíme a dáme je s ostatním nakrájeným masem prohřát do polévky.

Podáváme se širokými nudlemi, dozdobíme zelenou petrželkou.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Drahomíra Kořínková

    zavřít okno