

| Ingredience: | |
| kančí kýta | cca 1 kg | 
| cibule | 3 ks | 
| cukr | 2 lžíce | 
| šípková marmeláda | 3 lžíce | 
| sůl | dle chuti | 
| pepř | dle chuti | 
| červené víno | 3 dcl | 
| smetana | 100 ml | 
| Mořidlo: | |
| voda | 1 l | 
| ocet | 2 dcl | 
| mrkev | 3 ks | 
| petržel | 2 ks | 
| celer | 1/2 ks | 
| nové koření | dle chuti | 
| bobkový list | 1 ks | 
| jalovec | dle chuti | 
| celý pepř | dle chuti | 
| rozmarýn | dle chuti | 
| tymián | dle chuti | 
Jelikož jsem dostala od své kamarádky opravdu kus krásné kančí kýty, hned mě napadl známý film Slavnosti sněženek a jejich hláška " se šípkovou..nééé, se zelííím". A tak jsem se do toho pustila. To maso je opravdu něco úžasného. Jemné, křehké, prostě slast. Zvolila jsem se šípkovou omáčkou. A všichni jsme se oblizovali.
Maso si předem naložíme do mořidla. Vodu, ocet a nakrájenou zeleninu spolu s kořením dáme vařit. Jakmile se krátce povaří, vypneme a necháme zchladit. Do studeného mořidla dáme maso. Přiklopíme pokličkou a necháme odležet 3 dny. Každý den maso obracíme. V den vaření maso z mořidla vyjmeme a osušíme. Zeleninu scedíme a vyjmeme koření. Na sádle s oříškem másla si usmažíme cibuli do hnědé barvy, přidáme zeleninu z mořidla a restujeme. Po asi 10 minutách přidáme cukr, orestujeme a zalijeme vínem. Po 5 ti minutách zalijeme asi půl litrem nálevu a přiklopíme pokličkou. Dáme do trouby a pečeme asi hodinu a půl v troubě na 200°C. Pak vyndáme a doděláme omáčku na plotně. Vyndáme koření a maso, které dáme do alobalu. Do omáčky přidáme šípkovou zavařeninu a provaříme. Rozmixujeme a dochutíme solí, pepřem a cukrem dle chuti. Provaříme a nakonec vlijeme na zjemnění smetanu. Na talíři podáváme s plátky tence nakrájeného masa a s knedlíky.
Podrobné info: