Ingredience: | |
kančí maso nebo jiná zvěřina | 750 g |
mrkev | 1 ks |
celer | 2 řapíky |
sušené houby | hrst |
slanina | 150 g |
brandy (můžete použít cca 150 ml červeného vína) | 50 ml |
velká cibule | 1 ks |
čerstvý tymián | dle chuti |
bobkový list | 2 ks |
jalovec | 8 kuliček |
nové koření | 5 kuliček |
pepř | 5 kuliček |
olej | trochu |
sůl | dle chuti |
Kančí a i ostatní maso ze zvěřiny je velice zdravé a dietní, obsahuje minimum tuku, dokonce méně než maso kuřecí i králičí. Měla jsem doma ještě ořez z mladého kance, tak jsem zužitkovala na ragú. Můžete podlít klasicky červeným vínem, já jsem tentokrát zvolila panáka brandy a bylo to skvělé :-) Pokud se dostanete ke zvěřině, určitě vyzkoušejte, třeba i s tím vínem.
Maso nakrájíme na kostky, cibuli, mrkev a celer na kostičky. Na oleji orestujeme nejprve cibuli se slaninou, pak přidáme mrkev, celer a houby. Restujeme asi 5 minut na mírnějším plameni. Pak přihodíme maso, opečeme ze všech stran, osolíme, přidáme všechno koření včetně tymiánu a vlijeme brandy. Necháme zcela odpařit a poté podlijeme nepatrně vodou. Přiklopené dusíme asi hodinu, občas promícháme a postupně podléváme, když se voda skoro vypaří. Ragú by se nemělo zahušťovat, takže podléváme opravdu jen tak, aby nám vznikla hustší šťáva.
Podávala jsem s bramborovými spätzlemi, je možno také s bramborovým knedlíkem, rýží, prostě podle chuti.