Ingredience: | |
kančí žebra | dle potřeby |
pikantní klobásky | dle potřeby |
lesní houby | dle potřeby |
slanina | kousek |
vejce | 1 ks |
máslo | kousek |
čerstvý tymián | pár snítek |
čerstvě nadrcený pepř | špetka |
sůl | dle chuti |
kořenová zelenina | dle chuti |
cibule | 1 ks |
nové koření | pár kuliček |
celý pepř | pár kuliček |
jalovec | pár kuliček |
bobkový list | 1 ks |
šípková zavařenina | dle chuti |
silný vývar, který připravíme pomalým vařením žeber a zeleniny | dle potřeby |
olej | trochu |
sůl | dle chuti |
kančí maso | dle potřeby |
Kančí maso v pomalém hrnci je bezkonkurenční. V podobě rolády si jistě pochutnáte. Kvalitní a hojný cibulový základ a čerstvý tymián udělají své.
Den před plánovanou přípravou rolády seřízneme opatrně maso z žeber a vznikne nám plát. Uložíme do lednice. Zbytek masa mezi žebry ponecháme na kostech, žebra posekáme na menší kusy a vložíme do studené vody spolu se zeleninou a kořením, které do vývaru přidáváme. Osolíme a necháme na mírném ohni probublávat několik hodin. Já jsem vývar a následně i roládu připravovala v pomalém hrnci. Vývar na stupeň I. 8.5 hodiny.
Druhý den začneme s roládou. Maso z uvařených žeber ve vývaru obereme a najemno umeleme s kouskem slaniny. Pokud je potřeba trochu přisolíme. Přidáme vejce, otrhané lístky tymiánu, drcený pepř a kousek másla.
Plát masa z obou stran dostatečně osolíme a opepříme, potřeme masovou fáší, poházíme kousky hub a poklademe klobáskami. Pevně svineme ( pohlídáme si, abychom rolovali ve směru vláken, aby se roláda pak krájela přes ) a zpevníme provázkem.
Já mám pomalý hrnec s kameninovou nádobou vhodnou na sporák, takže vše jsem připravovala rovnou v něm. Maso opečeme na oleji ze všech stran, vyjmeme, na oleji orestujeme cibuli, pak přidáme nastrouhanou zeleninu a koření a ještě chvilku restujeme. Já jsem přihodila i zbytek pokrájených hub. Vrátíme zpět maso, podlijeme připraveným vývarem, přiklopíme a dusíme. Já zapnula hrnec na stupeň II. a maso dusila 3 hodiny. Mezitím jsem ho několikrát obrátila.
Maso vyjmeme, zbavíme provázku a uchováme v teple. Šťávu propasírujeme, případně ještě rozmixujeme a dochutíme šípkovou zavařeninou.
Část vývaru při podlévání můžeme nahradit červeným vínem.