Pažitka
Název:

Kanelbullar - skořicoví šneci


Kanelbullar - skořicoví šneci


Ingredience:
Těsto:
změklé máslo150 g
cukr krystal90 g
sůl1/2 lžičky
kardamom2 lžičky
mléko500 ml
čerstvé kvasnice50 g
hladká mouka800 - 840 g
Náplň:
máslo175 g
cukr krystal90 g
skořice2 vrchovaté lžíce
kardamom1/2 lžičky
vanilkový cukr1/2 lžičky
jablečná přesnídávka äppelmos (není nutné)300 g
lehce rozšlehané vejce1 ks
cukr krystal na posypání
Postup přípravy:

Co se děje na den skořicových šneků? Pečou a jí se skořicoví šneci! Rolky z kynutého těsta naplněné máslem se skořicí, jejichž vůně vám nedá spát.
Švédská firma, specializující se na pečicí potřeby hledala v roce 1999 způsob, jak oslavit 40 let své existence. A taky že na něco přišla – proslavila skořicové šneky, nejprodávanější a neoblíbenější sladké pečivo v zemi, kteří slaví 4. října, svůj den.

Můžete si dát šnečky se skořicí, ořechy, jablky, marcipánem, růžové šnečky s kapkou potravinářské barvy, šneky malé a velké a můžete je koupit všude. V každém obchodě, cukrárně, pekárně, mnohdy ve stáncích na ulici. Kdekoli po celém Švédsku se tento den bude linout vůně skořice a plechů právě z trouby vytažených rolek. Ale ty domácí jsou stejně nejlepší. 

Ve velké míse smíchejte máslo, cukr, sůl a kardamom.

Mléko v hrnci ohřejte na 37 stupňů, odstavte z plotny a rozdrobte do něj kvasnice. Míchejte, aby se rozpustily a pak mléko nalijte do směsi másla.

Přidejte po částech mouku a zpracujte do mírně lepivého těsta. S moukou opatrně, jakmile jí dáte moc, budou šnečci příliš suší. Ideální konzistence je, když se těsto ještě maličko lepí na prsty. Přikryjte čistou utěrkou a nechejte na teplém místě kynout 45 - 60 minut.

Mezitím v hrnci rozpusťte máslo na náplň a přidejte oba cukry, skořici a kardamom.

Když je těsto vykynuté, rozdělte ho na dvě stejně velké části. Vezměte jednu část, vyválejte z ní plát o velikosti cca 40x50 cm a rozetřete na něj polovinu náplně a na to ještě jablečnou přesnídávku. Zatočte do rolády a pak nakrájejte na 1,5 - 2 cm velké kousky, které poklaďte na plechy vyložené pečicím papírem.

Druhou polovinu vyválejte do stejné velikosti a rozetřete na něj druhou půlku náplně. Těsto přeložte jako dopis, aby na sobě ležely tři vrstvy. (Jako při skládání dopisního papíru - tedy střední třetina papíru leží dole, vrchní je přeložená přes ni a spodní třetina je přeložená před druhou horní třetinu.) Nakrájejte na proužky asi 2 cm široké, krájejte z užšího konce. Každý kousek těsta zatočte kolem prstů do podoby uzlu tak, aby konce byly schovány dole.

Nechejte všechny šnečky kynout ještě půl hodiny.

Troubu předehřejte na 250 stupňů. Potřete šnečky vajíčkem a posypte cukrem.

Pečte asi 8 - 10 minut, záleží na jejich velikosti. Nechte zchladnout na plechu.

Hodně štěstí při pečení. Nebo švédsky - Lycka till!

Podrobné info:
Počet porcí20 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Kristina Hrubá

    zavřít okno