Pažitka
Název:

Kantonský bůček


Kantonský bůček


Ingredience:
Ingredience:
libový vepřový bok bez kosti1,3 - 1,5 kg
víno Shaoxing2 lžíce
sůl2 lžičky
cukr1 lžička
koření 5 vůní1 lžička
bílý pepř1/2 lžičky
rýžový ocet2 lžičky
hrubá mořská sůl1 hrnek
Postup přípravy:

Pro úhledné kostičky při servírování si bok okrájejte do úhledného obdélníku. Pokud je vám to jedno, tak nechte jak je. Lépe se s tím ale později pracuje.

Maso si opláchněte a osušte. Z koření, soli a cukru si vytvořte směs.

Bok otočte kůží dolů a do masa vetřete víno Shaoxing. Jakmile se víno vsákne, vmasírujte i koření.

Otočte čistou kůží nahoru a na co nejvíce místech ji propíchněte. 

Takto připravené maso dejte na 24 hodin odležet do lednice, kde částečně oschne.

Druhý den vetřete do kůže dvě lžičky rýžového octa. Maso položte do vaničky vytvořené z alobalu.

Posypte kůži vrstvou hrubé soli a dejte péct na 1.5 hodiny do trouby, která je předehřátá na 190°C .

Po upečení vytáhněte maso z alobalu. Oškrábejte sůl a dejte maso na plech s mřížkou.

Zapněte v troubě gril na střední stupeň. Vzdálenost od grilu si budete muset pohlídat. Na kůži se musí dělat malé puchýřky a nesmí se pálit.
Grilujte takto 10 -15 minut. Kůžička se krásně nafoukne a bude nádherně křupavá.

Nechte 15 minut odležet na lince a poté můžete krájet.

V originálu se podává s troškou hořčice a cukru. Záleží ale na vaší chuti.

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno