Pažitka
Název:

Kapusta s vepřovým masem


Kapusta s vepřovým masem


Ingredience:
Ingredience:
cibule2 ks
vepřové maso (krkovice, plec nebo bok)400 g
kapusta500 g
kmín dle chuti
česnek dle chuti
sůl dle chuti
pepř dle chuti
sádlo nebo olej dle potřeby
citronová šťáva dle chuti
Příloha:
vařené brambory dle potřeby
Postup přípravy:

Kapusta... někým nenáviděná, někým milovaná. Hlavně je to šíleně zdravá zelenina, která má díky vláknině blahodárný vliv na náš trávicí systém. Je plná vitamínu C, E, K a vitamíny skupiny B. Dále také obsahuje draslík, vápník, hořčík, železo, fosfor, selen a kyselinu listovou. Pomáhá snižovat cholesterol a pomáhá našemu trávicímu traktu. Zkrátka je spousta důvodů, proč se jí přestat vyhýbat a začít ji milovat.

Cibuli a česnek oloupejte a cibuli nakrájejte najemno. Kapusta se musí očistit, listy, které nedrží u hlavičky, odlomte a omyjte od nečistot a nechte okapat. Hlavičku omyjte celou a také nechte okapat. Z listů je důležité vykrojit tvrdé části vprostřed, ty si schovejte třeba do vývaru. Listy rozkrájejte napůl a na silné proužky. Hlávku rozkrojte na půl a vykrojte košťál. Maso si nakrájejte na malé kostky.

V hrnci rozpusťte lžíci másla a orestujte na něm připravenou cibuli. Pozvolna opékejte, dokud nebude zlatavá, až nahnědlá. Přidejte maso a nechte zatáhnout ze všech stran. Osolte, opepřete a přidejte kmín. Podlije trochou vody, zhruba do tří čtvrtin masa a nechte dusit. Když je maso skoro měkké, přidejte kapustu a podle potřeby podlévejte vodou. Nechte dovařit maso a podle vaší chuti nechte i změknout kapustu. Kdo ji má rád křupavější, přidá ji později. Pokud máte v hrnci moc vody, nechte ji svařit, aby jí bylo tak akorát. Když je vše tak, jak má být přidejte prolisovaný česnek dle chuti a zakápněte trochou citronové šťávy. 

Servírujte s vařenými brambory.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Jana Hamtáková

    zavřít okno