Pažitka
Název:

Kapustová roláda s mletým hovězím masem, čedare


Kapustová roláda s mletým hovězím masem, čedare


Ingredience:
Roláda:
kapusta zbavená košťálu uprostřed listu6 velké listy
mleté hovězí maso1/2 kg
čedar6 plátků
česnek5 stroužků
červená cibule1/2 ks
větší mrkev2 ks
vajíčko1 ks
syypkká paprika špetka
olivový olej dle potřeby
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Bramborový salát:
větší brambory6 ks
středně velká mrkev1 ks
zakysaná smetana4 lžíce
tatarská omáčka1 lžíce
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Neměla jsem chuť na klasickou dušenou kapustu, a tak jsem listy kapusty zužitkovala jiným způsobem a toto jídlo jsme si zamilovali "na první dobrou". Roláda je vynikající jako hlavní teplý chod, ale i jako studený předkrm.

Nejprve dáme vařit vodu do hrnce širšího průměru, osolíme ji, opepříme, nakrájíme do ní tři stroužky česneku na tenké plátky. Jakmile se voda začne vařit, vložíme do ní šest listů kapusty, zbavených středového košťálu, čili z každého listu odstraníme část ve tvaru stromečku. Do té samé vody pokrájíme na tenké dlouhé plátky dvě mrkve zbavené nejsvrchnější vrstvy (to budou mrkve pro roládu) a jednu též oloupanou mrkev a nakrájenou na kostičky (mrkev pro salát). Vše vaříme nejméně 15 minut doměkka. Slijeme vodu a mrkve pro roládu dáme stranou na talířek a stejně tak i na jiný talířek odložíme kostičky mrkve na salát. Mleté hovězí smícháme se dvěma prolisovanými stroužky česneku, s půlkou na kostičky nakrájenou červenou cibulí, solí, pepřem, jedním vajíčkem, dvěma hrstmi strouhanky a dvěma špetkami sypké papriky. Na prkénko si položíme zčásti přes sebe vždy dva listy kapusty, za ně další dva listy a pak ještě jednou stejně tak dva listy kapusty. Listy se musí překrývat a vytvoří plochu (jako kdybyste se chystali umotat sushi, tedy ve tvaru řasy). Na plochu z kapustových listů položíme na prkénku válečkem rozválenou směs z mletého masa tak, aby kolem masa zbyl tak 1 cm kapustových listů. Na plochu z masa položíme 6 plátků čedaru tak, aby maso překryly. Na plátky čedaru naklademe doměkka uvařené plátky mrkve, doprostřed můžeme dát ještě i kousek kapusty z boků rolády a plátky povařeného česneku, kvůli zajímavé kresbě mozaiky. Takto pokladené kapustové listy zavineme do rolády, po bocích přečnívající kapustové listy zastrčíme opatrně dovnitř. Celou roládu opatrně podebereme rukama a položíme ji na olivový olej v pekáčku. Roládu pečeme na 180 ° cca 30 minut jako klasickou sekanou.

Bramborový salát připravíme následujícím způsobem:
Uvaříme brambory ve slupce, oloupeme je, nakrájíme je na kostičky, promícháme je spolu s kostičkami pokrájené a povařené mrkve, přidáme 4 polévkové lžíce zakysané smetany a jednu lžíci tatarky a salát lehce osolíme.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Šárka Ledová

    zavřít okno