Pažitka
Název:

Kapustové karbanátky s mletým masem a parmazánem


Kapustové karbanátky s mletým masem a parmazánem


Ingredience:
Ingredience:
mleté maso (mix hovězího a vepřového s max 20% tuku)1 kg
kapusta1/4 hlávky
střední cibule1 ks
parmazán80 - 100 g
hrubozrnná sůl dle chuti
vícebarevný pepř dle chuti
sušený tymián3 - 4 lžičky
vejce2 ks
voda3 - 4 lžíce
olej dle potřeby
citron1/4 ks
Postup přípravy:

Kapustu, kterou jsem měla ke zpracování, byla opravdu velká. A tak vedle kapustové polévky, došlo i na kapustové karbanátky. Spojení masa a zeleniny je dobrou volbou, a pokud si chcete opravdu pochutnat, doporučuji do směsi přidat i voňavý tymián a výraznou chuť parmazánu. Rázem se z klasických karbanátků stane opravdová dobrota.

Nejprve si nasekáme cibuli najemno a nasekáme i kapustu. Na jemném struhadle si nastrouháme parmazán. Na troše oleje si zesklovatíme cibuli a pak přidáme nasekanou kapustu. Jen lehce zarestneme, tak aby kapusta mírně změkla, ale zachovala si svoji křupavost.

Ve velké míse pak smícháme mleté maso, o cibuli a kapustu, nastrouhaný parmazán, tymián, vejce. Směs osolíme a opepříme dle chuti a pro lepší spojení pak přidáme trochu vody. Směs promícháme (nejlépe to uděláte rukou). Z připravené směsi pak tvarujeme karbanátky. Je dobré mít misku se studenou vodou, do které namáčíme ruce, aby se nám karbanátky lépe tvarovaly. Karbanátky pak opečeme na oleji, nebo pokud chceme variantu s méně tukem, tak upečeme v troubě, kdy karbanátky dáme na plech vyložený pečícím a, potřeme trochou oleje a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut. Karbanátky u nás podáváme s bramborovou kaší zakápnuté trochou citronové šťávy, ale skvělé jsou třeba i jen s chlebem.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno