Pažitka
Název:

Karamelový větrník na plech


Karamelový větrník na plech


Ingredience:
Odpalované těsto:
voda750 ml
máslo230 g
hladká mouka230 g
sůl špetka
vejce8 ks
Karamelová náplň:
mléko750 ml
karamelový pudink2 ks
cukr moučka dle chuti
celé máslo1 ks (250 g)
smetana na šlehání2 kelímky (po 250 ml)
ztužovač2 ks
cukr dle chuti
Karamelová poleva:
cukr250 g
smetana na šlehání250 ml
Postup přípravy:

Milujete větrník a nemáte jich nikdy dost? Upečte si ho ve velkém a to rovnou na celý plech.

Vodu rozehřejeme s máslem a solí, pak najednou přidáme mouku a za stálého míchání vaříme na mírném ohni tak dlouho, až se těsto nelepí na vařečku ani na hrnec (mně to trvalo zhruba 10 minut). Do vychladlé hmoty zašleháme vajíčka po jednom, každé řádně vymícháme a až pak dáme další.

Na dva plechy dáme pečící papír a naneseme těsto rozdělené na poloviny. Dáme péct do předehřáté trouby na 200°C. Prvních 15minut troubu vůbec neotvíráme, bubliny by splaskly. Pečeme asi 30-40 minut. Je však třeba, aby povrch byl na dotek křupavější, protože jak chladne, trochu změkne.

Uvaříme 2 karamelové pudinky v 750ml mléka a necháme vychladnout. Pak vyšleháme máslo s moučkovým cukrem a postupně přidáváme uvařený zchladlý pudink. Dosladíme dle chuti.

Vyšleháme dotuha šlehačku se ztužovači a cukrem.

Na první plát naneseme karamelovou náplň a na ni rozetřeme ušlehanou šlehačku. Přiklopíme druhý plát a povrch polijeme karamelovou polevou.

Poleva:
Cukr nasypte do hrnce a nechte ho roztavit. Jakmile cukr zkaramelizuje, přilijte do něj horkou smetanu. Buďte opatrní, vzkypí to! Vařte, dokud se karamel úplně nerozpustí (když to bude hodně husté, přilijte ještě trochu horké smetany). Ihned nalijte na větrník a dejte chladit do lednice.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno