Odpalované těsto: | |
voda | 750 ml |
máslo | 230 g |
hladká mouka | 230 g |
sůl | špetka |
vejce | 8 ks |
Karamelová náplň: | |
mléko | 750 ml |
karamelový pudink | 2 ks |
cukr moučka | dle chuti |
celé máslo | 1 ks (250 g) |
smetana na šlehání | 2 kelímky (po 250 ml) |
ztužovač | 2 ks |
cukr | dle chuti |
Karamelová poleva: | |
cukr | 250 g |
smetana na šlehání | 250 ml |
Milujete větrník a nemáte jich nikdy dost? Upečte si ho ve velkém a to rovnou na celý plech.
Vodu rozehřejeme s máslem a solí, pak najednou přidáme mouku a za stálého míchání vaříme na mírném ohni tak dlouho, až se těsto nelepí na vařečku ani na hrnec (mně to trvalo zhruba 10 minut). Do vychladlé hmoty zašleháme vajíčka po jednom, každé řádně vymícháme a až pak dáme další.
Na dva plechy dáme pečící papír a naneseme těsto rozdělené na poloviny. Dáme péct do předehřáté trouby na 200°C. Prvních 15minut troubu vůbec neotvíráme, bubliny by splaskly. Pečeme asi 30-40 minut. Je však třeba, aby povrch byl na dotek křupavější, protože jak chladne, trochu změkne.
Uvaříme 2 karamelové pudinky v 750ml mléka a necháme vychladnout. Pak vyšleháme máslo s moučkovým cukrem a postupně přidáváme uvařený zchladlý pudink. Dosladíme dle chuti.
Vyšleháme dotuha šlehačku se ztužovači a cukrem.
Na první plát naneseme karamelovou náplň a na ni rozetřeme ušlehanou šlehačku. Přiklopíme druhý plát a povrch polijeme karamelovou polevou.
Poleva:
Cukr nasypte do hrnce a nechte ho roztavit. Jakmile cukr zkaramelizuje, přilijte do něj horkou smetanu. Buďte opatrní, vzkypí to! Vařte, dokud se karamel úplně nerozpustí (když to bude hodně husté, přilijte ještě trochu horké smetany). Ihned nalijte na větrník a dejte chladit do lednice.