

| Těsto: | |
| hladká mouka | 150 g | 
| studené máslo | 75 g | 
| třtinový nebo kokosový cukr | 2 lžíce | 
| žloutek | 1 ks | 
| studená voda | 5 lžic | 
| Náplň: | |
| smetanový sýr s krémovější konzistencí | 300 g | 
| polotučný tvaroh | 100 g | 
| zakysaná smetana | 100 g | 
| smetana ke šlehání | 100 ml | 
| vejce | 3 ks | 
| kaštanové pyré | 250 g | 
| Poleva: | |
| hořká čokoláda | 200 g | 
| máslo | 100 g | 
| smetana ke šlehání | 150 g | 
| pekanové ořechy | hrst | 
Už od minulého podzimu chci upéct kaštanový cheesecake. Loni jsem se však nezvládla dostat ke kaštanovému pyré a na výrobu vlastního taky nebyl čas. Letos jsem byla chytřejší a jedním pyré se předzásobila. Konkrétně jsem si ho koupila (lehce ovíněná) po kurzu vaření v Chefparade. 250 g vyjde na 99 Kč – nic levného, ale po tom víně jsem ho prostě potřebovala. A dobře jsem udělala. Dokonce je mi líto, že jsem měla jen jedno.
Cheesecake jsem se rozhodla tvořit vcelku spontánně, proto jsem i použila kombinaci surovin, které jsem měla zrovna k dispozici. Každopádně se zadařilo a tak recept posílám dál.
Postup:
Poleva z hořké čokolády:
TIP: Cheesecake krájejte nahřátým nožem – vznikne tak přesný hladký řez.
TIP: Výsledná struktura cheesecaku velmi záleží na zvoleném druhu použitého sýra. Zkouším různé druhy, různých konzistencí. V tomto receptu jsem zvolila drobivější typ smetanového sýra – spíše podobný tvrdému tvarohu. I samotný cheesecake byl tak drolivější – doporučuji zvolit tedy krémový typ – např. Philadephia.
TIP: Pokud zvolíte tužší a drolivý sýr, pak před podáváním a krájením doporučuji nechat cheesecake 5 – 10 minut odpočinout v pokojové teplotě. (Pokud budete krájet ihned, může se sýrová směs mírně drolit.)
Náš tip: Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ