Pažitka
Název:

Kaštanový cheesecake s hořkou čokoládou a pekanovými ořechy


Kaštanový cheesecake s hořkou čokoládou a pekanovými ořechy


Ingredience:
Těsto:
hladká mouka150 g
studené máslo75 g
třtinový nebo kokosový cukr2 lžíce
žloutek1 ks
studená voda5 lžic
Náplň:
smetanový sýr s krémovější konzistencí300 g
polotučný tvaroh100 g
zakysaná smetana100 g
smetana ke šlehání100 ml
vejce3 ks
kaštanové pyré250 g
Poleva:
hořká čokoláda200 g
máslo100 g
smetana ke šlehání150 g
pekanové ořechy hrst
Postup přípravy:

Už od minulého podzimu chci upéct kaštanový cheesecake. Loni jsem se však nezvládla dostat ke kaštanovému pyré a na výrobu vlastního taky nebyl čas. Letos jsem byla chytřejší a jedním pyré se předzásobila. Konkrétně jsem si ho koupila (lehce ovíněná) po kurzu vaření v Chefparade. 250 g vyjde na 99 Kč – nic levného, ale po tom víně jsem ho prostě potřebovala. A dobře jsem udělala. Dokonce je mi líto, že jsem měla jen jedno.

Cheesecake jsem se rozhodla tvořit vcelku spontánně, proto jsem i použila kombinaci surovin, které jsem měla zrovna k dispozici. Každopádně se zadařilo a tak recept posílám dál.

Postup:

  1. Jako základ pro cheesecake si vytvořte křehké těsto. Z mouky a másla vytvořte prsty drobenku. Přidejte cukr, žloutek, vodu a lehce zpracujte v těsto.
  2. Dortovou formu vytřete máslem. Dno vyložte připraveným těstem a dejte na 15 minut chladit do lednice (těsto do formy vtlačte). Poté propíchejte vidličkou a nechce 10 minut péct při teplotě 175 °C.
  3. Vyšlehejte smetanový sýr. Postupně přidávejte tvaroh, obě smetany, vejce, kaštanové pyré. Po každé přidané surovině šlehejte.
  4. Kaštanovou náplň vlijte na předpečené těsto a dejte na 175°C péct po dobu 10 minut. Poté teplotu snižte na 140° C a pečte dalších cca 40 – 50 minut. Hotový cheesecake má být zvenku upečený a uvnitř jakoby syrový.
  5. Po vyjmutí z trouby cheesecake opatrně oddělte nožem od krajů pečící nádoby, obruč však neoddělávejte.
  6. Cheesecake nechte zcela zchladnout – poté nechce tuhnout přes noc v lednici.
  7. Nakonec cheesecake polijte připravenou polevou z hořké čokolády a zdobte nasekanými pekanovými ořechy.

Poleva z hořké čokolády:

  1. Rozpusťte máslo, přidejte smetanu a přiveďte k varu.
  2. Poté stáhněte z plotny, vsypte pecičky hořké čokolády (nebo nalámanou čokoládu) a rychle vmíchejte do lesklé hmoty.
  3. Ihned polévejte zcela vychlazený cheesecake.

TIP: Cheesecake krájejte nahřátým nožem – vznikne tak přesný hladký řez.

TIP: Výsledná struktura cheesecaku velmi záleží na zvoleném druhu použitého sýra. Zkouším různé druhy, různých konzistencí. V tomto receptu jsem zvolila drobivější typ smetanového sýra – spíše podobný tvrdému tvarohu. I samotný cheesecake byl tak drolivější – doporučuji zvolit tedy krémový typ – např. Philadephia.

TIP: Pokud zvolíte tužší a drolivý sýr, pak před podáváním a krájením doporučuji nechat cheesecake 5 – 10 minut odpočinout v pokojové teplotě. (Pokud budete krájet ihned, může se sýrová směs mírně drolit.)


Náš tip: Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Martina Skácelová

    zavřít okno