Pažitka
Název:

Kaštanový krém s hříbky


Kaštanový krém s hříbky


Ingredience:
Ingredience:
zeleninový vývar1 l
jedlé kaštany - potřebujeme 600 g vyloupaných800 g
máslo3 lžíce
čerstvé nebo mražené hříbky (sušených stačí 125 g)450 g
česnek3 stroužky
chilli paprička1 ks
petrželka hrst
smetana ke šlehání200 ml
tmavá bageta6 krajíčků
ořechový, chilli nebo olivový olej na dozdobení
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Je podzim - sezona kaštanů, tak si uvařme výbornou polévku, která nás zahřeje i nasytí. A navíc má delikátní chuť.

Kaštany si na nejzaoblenější části nařízneme do kříže. Klidně můžeme říznout i do jádra - nevadí to. Kaštany vložíme do vroucí vody a vaříme asi 10 minut. Pak vyndáme vždy jen pár kaštanů a horké je oloupeme. Při chladnutí slupka opět tvrdne. Pokud by se nám to stalo, tak kaštan vrátíme do horké vody.

Když máme všechny oloupané, tak jádra dáme do vývaru a vaříme asi 30 minut - do změknutí.

Mezitím si nakrájíme hříbky, rozpustíme máslo a houby na něm dozlatova opečeme. Pokud máme sušené, tak je nejdříve namočíme na 10 minut do vlažné vody, pak slijeme, vymačkáme vodu a pokračujeme jako s čerstvými. Česnek nakrájíme na malinké kostičky a chvilku před dokončením vmícháme do hub. Totéž i s petrželkou. Promícháme, lehce přisolíme a stáhneme z ohně.

Uvařené kaštany rozmixujeme s vývarem, přilijeme smetanu, přidáme najemno nasekanou chilli papričku a podle chuti dosolíme. Prohřejeme a podle hustoty, můžeme doředit smetanou nebo vývarem.

Plátky bagety nasucho opečeme.

Krém rozdělíme do talířů, ozdobíme restovanými hříbky s petrželí, opečeným toustem a zakápneme olejem.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Václav Spal

    zavřít okno