Pažitka
Název:

Kaštanový krém s medovým krokantem


Kaštanový krém s medovým krokantem


Ingredience:
Ingredience:
jedlé kaštany500 g
plnotučný tvaroh nebo mascarpone250 g
mléko500 ml
smetana ke šlehání200 ml
pomerančová kůra dle chuti
rýžový sirup nebo jiné sladidlo dle chuti
med2 lžíce
olej1 lžíce
Postup přípravy:

Naše babičky, tedy spíš prababičky jedlé kaštany znaly, vařily a pekly z nich. Nám se do života vrátily v podobě horkých a voňavých kornoutů, které si jednou do roka koupíme na vánočním trhu. Proč je ale nevyzkoušet i v jiné podobě. Já jsem tentokrát zvolila lehký tvarohový dezert.

Kaštany nařízněte rovným řezem před vypouklou část. Vařte v čisté vodě 10 minut. Poté vodu slijte a kaštany nechte v hrnci pod pokličkou ještě dalších 5 minut v páře. Takto připravené kaštany snadno oloupete. Přibližně 10 kaštanů si dejte stranou na krokant. Mléko přiveďte k varu. Do mléka přidejte oloupané kaštany a na mírném plameni za občasného míchání vařte, dokud vám nevznikne hrubší kaštanová kaše. Tuto kaštanovou hmotu přepasírujte přes jemné síto a nechte vychladit. 
Ušlehejte si pevnou šlehačku. V míse našlehejte tvaroh a vychladlé kaštanové pyré, přislaďte sirupem a lehce okořeňte strouhanou pomerančovou kůrou. Nakonec přimíchejte šlehačku a nechte vychladit. 
Zbylé vařené kaštany nasekejte na hrubší kousky a smíchejte s medem. Na malé pánvičce rozehřejte olej a přidejte kaštany s medem. Míchejte, dokud se tekutina nevypaří a med nezačne karamelizovat. Nechte vychladnout.
Krém rozdělte do skleniček a ozdobte medovými kaštany.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Lada Kovářová

    zavřít okno