Pažitka
Název:

Kebab s pita chlebem a dipem z pečených paprik


Kebab s pita chlebem a dipem z pečených paprik


Ingredience:
Kebab:
míchané mleté maso (vepřové a hovězí)600 g
menší červená cibule nakrájená nadrobno1 ks
jarní cibulka i se zelenou částí nakrájená nadrobno1 ks
prolisovaný česnek2 stroužky
tmavý toustový chléb3 plátky
bílé víno1 velký panák
vejce1 ks
nasekané bylinky (petrželka, tymián, bazalka) hrst
olej na opékání2 lžíce
Dip:
červená paprika2 ks
malé rajče1 ks
neochucený čerstvý sýr100 g
řecký jogurt100 g
jarní cibulka nasekaná najemno1 ks
česnek nebo koření tzatziky1 stroužek
sekaná bazalka1 lžíce
olivový olej1 lžíce
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Dále budete potřebovat:
pita chléb dle potřeby
Postup přípravy:

Venku začalo být konečně letní počasí, které přímo svádí k receptům středomořské kuchyně. Kebab je oblíbeným jídlem v Řecku nebo v Turecku a je to skvělá volba na letní grilování. Můžete jej navíc pokaždé připravit s jinou omáčkou či dipem a vždy si tak vykouzlit trochu odlišný pokrm.

Nejdříve si připravíme dip. Papriky zbavíme jádřinců a rozkrojíme na půlky. Dáme je do malého pekáčku zakápeme olivovým olejem a pečeme ve vyhřáté troubě (180°C) dokud se na paprikách nezačnou tvořit tmavé puchýřky. Upečené papriky uzavřeme do igelitového sáčku a necháme půl hodiny zapařit. Poté papriky půjdou dobře zbavit slupky. Na rajčeti uděláme zářez ve tvaru křížku, umístíme do hlubší mističky a zalijeme vařicí vodou. Po chvíli se slupka uvolní a rajče oloupeme.

Oloupané papriky dáme do mixéru spolu se sýrem, jogurtem a rozčtvrceným rajčetem a rozmixujeme dohladka. V druhém kole přidáme ke směsi do mixéru cibulku, bazalku a česnek (nebo koření tzatziky) a ještě jednou rozmixujeme. Nakonec podle chuti přidáme sůl a pepř a dip vychladíme v lednici.

Na kebab si v robotu rozmixujeme toustový chléb, víno,vejce, česnek a bylinky až vznikne hladká pasta. Mleté maso promícháme rukama s červenou i jarní cibulkou a přilijeme vaječnou směs. Osolíme a opepříme a důkladně masovou směs promícháme, až vznikne kompaktní hmota. Mokrýma rukama tvarujeme z masa menší válečky, které pak napichujeme na přepůlené špejle předem namočené ve vodě. Kebab grilujeme na pánvi či na grilu, asi pět minut za každé strany. Nebo můžeme na pánvi pouze z každé strany opéct a dodělat několik minut v rozpálené troubě.

Kebab podáváme zasypaný petrželkou s dipem a pita chlebem nebo libanonským chlebem, který krátce nasucho ohřejeme na pánvi či grilu.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Tereza Zástěrová

    zavřít okno