Pažitka
Název:

Kedlubny na kari


Kedlubny na kari


Ingredience:
Ingredience:
velká kedlubna2 ks
velká cibule1 ks
česnek1 - 2 stroužky
kari (nebo kurkuma)2 lžičky
hrubozrnná sůl dle chuti
vícebarevný pepř dle chuti
zeleninový vývar nebo voda2 dcl
smetana (rostlinná)150 ml
olej dle potřeby
Varianta s kuřetem:
kuřecí špalíčky6 - 8 ks
koření baby gril (nebo jiné oblíbené)3 - 4 lžičky
plocholistá petržel hrst
Postup přípravy:

Kedlubny jsou dobré samy o sobě, ale skvěle se hodí i na vaření. Vedle kedlubnového zelí, které je u nás oblíbené, jsem zkusila i trochu jinou úpravu, a to díky koření kari. Tuto úpravu můžete využít jako variantu bezmasého jídla nebo jako zeleninovou přílohu k masu.

Kedlubny si oloupeme a nakrájíme na klínky. Cibuli a česnek si nakrájíme najemno. V hrnci si na oleji zesklovatíme cibuli a česnek a poté přidáme nakrájené kedlubny. Kedlubny mírně osmahneme, posolíme, opepříme a přidáme kari (nebo kurkumu), promícháme a podlijeme trochou vody. Jde o to kedlubny podusit, nikoliv uvařit. Kedlubny dusíme do změknutí (cca 10-15 minut, záleží na velikosti). V mezidobí promícháváme a dáváme pozor, aby se nám voda nevyvařila. Pokud je třeba tak v průběhu vaření ještě trochu podlijeme. Poté přidáme smetanu a necháme provařit a množství smetany zredukovat (bude to trvat cca 10 minut). Pokud je třeba tak na konci ještě osolíme a opepříme. Před podáváním pak kedlubny posypeme nasekanou petrželkou.

Kedlubny můžeme podávat buď jako bezmasé jídlo společně s rýží nebo jako zeleninovou přílohu k pečenému kuřeti a rýži.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno