Pažitka
Název:

Kefírový koláč s meruňkami a drobenkou


Kefírový koláč s meruňkami a drobenkou


Ingredience:
Těsto:
kefír250 ml
vejce2 ks
cukr (nebo více, dle chuti)150 g
polohrubá mouka300 g
vanilínový cukr1 ks
olej100 ml
kypřící prášek do pečiva1 ks
tuzemský rum1 lžíce
meruňky nebo jiné ovoce dle potřeby
Drobenka:
polohrubá nebo hrubá mouka dle potřeby
máslo dle potřeby
cukr krupice dle potřeby
Postup přípravy:

Mám ráda vláčné koláče, takže pokud něco peču, používám často do těsta jogurt, zakysanou smetanu nebo jako dnes, kefír. Meruňky ze stromu padají, tak došlo na ně. Těsto je velmi jednoduché, takže žádná velká věda. Samozřejmě mžete použít i jiné ovoce, třeba švestky, broskve apod.

Meruňky vypeckujte, nakrájejte na měsíčky, nebo jak vám to půjde. Troubu rozehřejte na 180°C.

Na těsto dejte všechny suroviny do mísy a důkladně vymíchejte. 

Drobenku připravte důkladným propracováním změklého másla, mouky a cukru. Pokud peču koláč na plech, použiji zhruba 2 cm plátek másla, větší hrst cukru krupice nebo třtinového a mouku dosypávám dle potřeby.

Plech vymažte máslem a vysypte moukou, nebo použijte pečící papír. Těsto vlijte na plech a rovnoměrně rozetřete. Poklaďte ovocem a posypte drobenkou. Vložte do vyhřáté trouby a pečte zhruba 30 minut.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno