Těsto: | |
kefír | 250 ml |
vejce | 2 ks |
cukr (nebo více, dle chuti) | 150 g |
polohrubá mouka | 300 g |
vanilínový cukr | 1 ks |
olej | 100 ml |
kypřící prášek do pečiva | 1 ks |
tuzemský rum | 1 lžíce |
meruňky nebo jiné ovoce | dle potřeby |
Drobenka: | |
polohrubá nebo hrubá mouka | dle potřeby |
máslo | dle potřeby |
cukr krupice | dle potřeby |
Mám ráda vláčné koláče, takže pokud něco peču, používám často do těsta jogurt, zakysanou smetanu nebo jako dnes, kefír. Meruňky ze stromu padají, tak došlo na ně. Těsto je velmi jednoduché, takže žádná velká věda. Samozřejmě mžete použít i jiné ovoce, třeba švestky, broskve apod.
Meruňky vypeckujte, nakrájejte na měsíčky, nebo jak vám to půjde. Troubu rozehřejte na 180°C.
Na těsto dejte všechny suroviny do mísy a důkladně vymíchejte.
Drobenku připravte důkladným propracováním změklého másla, mouky a cukru. Pokud peču koláč na plech, použiji zhruba 2 cm plátek másla, větší hrst cukru krupice nebo třtinového a mouku dosypávám dle potřeby.
Plech vymažte máslem a vysypte moukou, nebo použijte pečící papír. Těsto vlijte na plech a rovnoměrně rozetřete. Poklaďte ovocem a posypte drobenkou. Vložte do vyhřáté trouby a pečte zhruba 30 minut.
Podrobné info: