Pažitka
Název:

Knedlíčky z lepkavé rýže - Che Troi Nuoc


Knedlíčky z lepkavé rýže - Che Troi Nuoc


Ingredience:
Ingredience:
mouka z lepkavé rýže400 g
velmi teplá voda (cca 60°C)300 - 350 ml
žluté loupané mungo fazole200 g
sůl dle chuti
cukr dle chuti
smažená cibulka (já nedala)2 lžíce
rostlinný olej3 lžíce
voda1 - 1,5 l
palmový cukr (třtinový)200 - 300 g
čerstvý zázvor dle chuti
sůl špetka
limetová šťáva dle chuti
čerstvý kokos dle chuti
granátové jablko dle chuti
sezam dle chuti
Postup přípravy:

Dnešní nedělní zákusek po obědě není až tak úplně tradiční. Sáhla jsem do Asijských receptů a udělala "Knedlíčky z lepkavé rýže, plněné sladkými fazolemi a druhé čerstvým kokosem". Obojí jsou přelity zázvorovým sirupem. Kokosové jsou dozdobené praženým sezamem, kokosem a granátovým jablkem. 

Půlené sušené fazole je třeba namočit alespoň na 4 hodiny do vody a poté proprat, dokud nepoteče čistá voda.

Do hrnce přidejte hrnek vody a vařte, dokud se fazole nebudou dát rozetřít na kaši. Viděla jsem i lidi co to vaří v rýžovaru a nebo na páře.

K uvařeným fazolím přidejte malinkou lžičku soli, dvě velké lžíce cukru a tři lžíce rostlinného oleje.

Já místo oleje dala vrchovatou lžíci kokosového krému.

Řádně rozmačkejte dohladka a tvořte malé kuličky (průměr 1.5 - 2 cm).

Jestliže se rozhodnete plnit i čerstvým kokosem, tak si ořech rozbijte, vydloubněte dužinu, oloupejte hnědou kůrku a nakrájejte na kostičky cca 1x1 cm.

Zbytek kokosu můžete nastrouhat na ozdobu.

Rýžovou mouku si smíchejte s teplou vodou. Nejprve dejte jen 300ml a potom pokud bude potřeba, tak přidejte. Těsto zpracovávejte rukou, dokud se nepřestane lepit na ruce i mísu. Přikryjte fresh fólií a nechte 30 minut odležet.

Během odebírání těsta nechte fólii na těstě. Má tendenci rychle osychat. 

Mezitím co bude těsto odpočívat, tak si svařte sirup.

Do hrnce dejte palmový cukr, vodu, zázvor, sůl a nechte 15 - 20 minut prudce vařit.

Když je těsto odleželé, odeberte si malý kousek, vytvořte prsty placičku a do ní zabalte kuličku z fazolí a nebo kostičku kokosu.

Vrstva by neměla být nějak tlustá. Výsledná kulička vám tak akorát zapadne do jamky ve dlani.

Důkladně ušoulejte a nechte vařit ve vroucí vodě přibližně 5 minut.

Jakmile ale vyplavou na hladinu, tak je vyberte a hned ponořte do mísy se studenou vodou.

Do mističky si naberte knedlíčky, přelijte rozvarem, zakápněte limetovou šťávou a ozdobte.

Na severu se ještě přelévá hustým kokosovým mlékem (svaří se s trochou tapiokového škrobu).   

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí40 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno