Pažitka
Název:

Kokosová polévka


Kokosová polévka


Ingredience:
Ingredience:
kokosové mléko1 l
stonky z čerstvého koriandru10 ks
citronová tráva6 - 7 ks
šalotka3 ks
chilli2 - 4 ks
kousky čerstvého zázvoru nebo galangal2 x 3 cm
palmový nebo kokosový cukr50 g
limetkové listy12 ks
nakrájené žampiony hrst
česnek4 stroužky
šťáva ze 3 limetek dle chuti
rybí omáčka3 lžíce
voda (vlít do kokosového mléka)1 hrnek
Postup přípravy:

Polévky zbožňuju. V téhle zimě je to vždy, na co se těším a vařím si je často k obědu. Máma vždy říká, že jsem nejlevnější dcera, neboť mě uctí většinou vývarem z kuřecích krků. Mám je ráda už od malička a tak,  když zajedu k babičce, většinou si mohu být jista, že ji tam dostanu také.
Dnes jsem však zvolila netradiční polévku a musím říct, že je opět velmi rychlá. Zahřeje, pokud si do ní přidáte chilli jako já.

Začněte tím, že si  připravíte všechny ingredience do polévky. Opláchnete lístky koriandru a odeberte ze stonku. Použijeme jen stonek, lístky pak na ozdobu. Citronovou trávu naříznete a naklepete hranou nože, vrchní část vyhodíte, ta bývá tvrdá. Nasekejte šalotku na plátky. Zbavte galang nebo zázvor kůry a nakrájejte. Houby nakrájejte na plátky, česnek oloupejte a plochou nože rozmáčkněte. 

Do středně velkého hrnce, vlijte kokosové mléko, přidejte stonky z koriandru, citronovou trávu, šalotku, chilli, galangal (zázvor), cukr, limetkové listy a česnek. Na nízké teplotě přiveďte do varu cca na 15 minut. 

Přes síto přelijte polévku do jiného hrnce. Přidejte nakrájené houby, limetkovou šťávu, rybí omáčku a vodu. Zvyšte teplotu tak aby se polévka dostala do varu, přikryjte pokličkou a nechtě vařit do chvíle než změknou houby. Houby si můžete předtím orestovat. Dochuťte s lístky koriandru, plátkem chilli. Můžete podávat s hnědou rýží.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Lucie Bártová

    zavřít okno