Pažitka
Název:

Kokosové mléko


Kokosové mléko


Ingredience:
Ingredience (na cca 700 ml):
kokos1 ks
voda500 ml
Postup přípravy:

Jak si doma vyrobit čerstvé kokosové mléko? Možná už to znáte, protože kokos takhle používám a už ani nevím, jak dlouho. 

Kokos, myslím tím ten hnědý-zralý, často kupujete o Vánocích, dáte ho na mísu s ovocem a potom ho v lepším případě rozbijete a sníte? Často slýchám, že spousta lidí vůbec neví, co s ním má nakonec dělat. A to je škoda. Já miluju kokos, kokosovou chuť i vůni a ráda si dám vydlabaný kokos jen tak samotný. Ale v kokosu je ho celkem dost. Tak proč nezkusit tohle jednoduché kokosové mléko. Využijete ho do kari, polévky, do kaše... a když zbude, tak je super i o smoothie!

Na začátek musím napsat, že mléko dělám ve vysokootáčkovém mixéru a nevím, jestli se dá udělat i v obyčejném. Ponorným mixérem to určitě nejde. 

Na kokosovém mléku je nejsložitější, dostat se dovnitř kokosu. Kokos má na jedné své straně 3 tečky. Jedna z nich je měkčí a do té se snadno dostanete špičatým nožíkem. Tu druhou vždycky navrtám, úplně snadno to jde vrtačkou, ale vystačíte si i s vývrtkou na víno. Když se vám podaří udělat do kokosu dvě dírky, vylijte jimi kokosovou vodu do skleničky. Já ji přidávám k mléku, ale můžete ji i vypít, jak chcete. Vody je v kokosu většinou tak 100 ml.

Kokos pak dejte do sáčku (aby vám do oka nevletěl kus skořápky, a taky se kokos v sáčku líp drží) a na bytelném prkně do něj několikrát velkou silou uhoďte kladívkem. Většinou stačí tak 3x a praskne. Potom už z něj snadno odstraníte skořápku a vydlabete dužinu. To jde celkem dobře lžící a krátkým nožíkem. 

Mléko se po rozmixování cedí. Pokud máte výkonný mixér a cedit ho nechcete, před mixováním z kokosové dužiny oloupejte tenkou hnědou slupku. Občas ho cedím a nechci v něm mít hnědé tečky, i když je to spíše jen estetická záležitost. 

Z kokosu vydlabejte dužinu a vložte ji do mixéru. 

Přilijte 500 ml vody a kokosovou vodu.

Zapněte na nejvyšší otáčky a pár minut mixujte. 

Po rozmixování přeceďte a hotové mléko uchovávejte v lednici.

Zbytek kokosu, který vám zůstane v cedníku, nejsnadněji využijete do kaše.

Mléko připravujte nejlépe čerstvé, vždycky se snaží ho do dvou dnů spotřebovat. 

Nelekejte se, že se v lednici mléko oddělí na dvě vrstvy. Horní bílou a pod ní vodovou průhlednou část - je to normální a mléko stačí jen promíchat. I kupované plechovkové mléko se odděluje.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy15 min

Autor:
Pavlína Stachová

    zavřít okno