Pažitka
Název:

Kokosový cheesecake "Eskymo"


Kokosový cheesecake "Eskymo"


Ingredience:
Korpus:
kokosové sušenky250 g
rozpuštěné máslo100 g
Krém:
tvaroh250 g
žervé1 kelímek
smetana ke šlehání200 ml
vychlazené kokosové mléko1/2 plechovky
strouhaný kokos100 g
moučkový cukr2 lžíce
Na ozdobu:
čokoládové hoblinky dle potřeby
Postup přípravy:

Včera jsem ve špajzu objevila kokosové sušenky zakoupené pro případnou návštěvu a už tam byly dýl, než je jejich minimální trvanlivost. Tak jsem z nich vykouzlila KOKOSOVÝ CHEESECAKE "ESKYMO". Mňam! Není nad to, zahřešit si při neděli.

Kokosové sušenky rozemeleme nebo rozdrtíme a smícháme s rozpuštěným máslem. Dno dortové formy si vyložíme pečícím papírem a sušenkové těsto dnem skleničky stejnoměrně a pořádně umačkáme. Dáme do vyhřáté trouby na 175°C a pečeme 10 minut. Po upečení necháme zcela vychladnout jak korpus, tak formu.

Na krém smícháme mixérem všechny suroviny, jako poslední přidáme smetanu. Mixujeme tak dlouho, dokud krém nezhoustne (nenašlehá se ta smetana ke šlehání). Nezapomeňte si dát plechovku kokosového mléka třeba hodinku dopředu do lednice, aby se vychladila a použijte POUZE tuhou složku (cca 1/2 obsahu konzervy), "vodu" se zbytkem "hustého" si schovejte třeba na dýňovou polívku.

Do vychladlé formy na korpus rozetřete našlehaný krém, ozdobně uhlaďte povrch a posypejte čokoládovými hoblinkami. Umístěte do lednice a nechte do druhého dne chladit. Já ho měla v lednici asi 16 hodin a byl krásně tuhý.

Do lednice, pro jistotu, rozevírací formu umístěte třeba v trošku větším pekáčku, může se totiž stát, že Vám dort pustí trošku "syrovátky", tak ať nemáte pokapanou ledničku. Případná syrovátka Vám projde skrz ten sušenkový korpus, takže bude mít hustotu sirupu zlatavé barvy se sladce karamelovou chutí. Můžete ji použít k pokapání dezertu, nebo ji prostě slízněte prstem ;-) Syrovátka se vždy nemusí udělat, záleží, jak vlhké byly použité suroviny (tvaroh, voda z kokomlíka atd.).

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Tereza Linnertová

    zavřít okno