Pažitka
Název:

Kokosový Florida key lime pie (koláč)


Kokosový Florida key lime pie (koláč)


Ingredience:
Korpus:
jemné ovesné vločky120 g
hladká mouka120 g
vysokoprocentní čokoláda50 g
vychlazené máslo120 g
sůl špetka
prášek do pečiva1/2 lžičky
třtinový cukr1 lžíce
voda6 lžic
Limetkový krém:
kokosové mléko1 plechovka
žloutek2 ks
celé vejce2 ks
bílý cukr3 lžíce
kukuřičný škrob2 lžíce
kůra z jedné limetk dle chuti
šťáva ze 4 limetek a 1 citronu dle chuti
citronová šťáva nebo Lemon Curd na potření
Postup přípravy:

Nejsem zastáncem sladkostí, které mají svůj původ za oceánem. Pokud ale uberete ze závratné dávky cukru, která je v originálním receptu, tak budete mít zajímavý dezert, který vyhovuje i našim evropským chutím. Florida Key Lime Pie je jedním z těch super sladkých koláčů a to hlavně kvůli použití kondenzovaného mléka. To jsem doma naštěstí neměla, zato jsem měla kokosové. Limetky a kokos spolu ladí naprosto báječně. Inovovala jsem i křehký korpus, ve kterém jsem část mouky zaměnila za ovesné vločky a tečku všemu udělala čokoláda z Ekvádoru. Máte už teď pocit, že to musí být děsně složitý recept? Opak je pravdou. Je to rychlovka, kterou si zamilujete.

Na výrobu korpusu je ideální použít mixer. To dáte všechny ingredience kromě vody do mixeru a během minuty z nich máte drobenku, do které přidáváte postupně vodu, až vám vznikne vláčné těsto. 
Pokud mixer nemáte, dejte si do mísy mouku a vločky, sůl, prášek do pečiva a cukr. Přidejte jemně nastrouhanou čokoládu, a kousky másla. Postupně přidávejte vodu a zpracujte do vláčného, ale pevného těsta.
Těsto vymačkejte v rovnoměrné vrstvě do dortové nebo koláčové formy. Formu nemusíte nijak vymazávat a ani vykládat pečícím papírem. Dno koláče propíchejte vidličkou a překryjte kolečkem pečícího papíru. Na papír nasypte fazole, nebo pečící kuličky. 
Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů přibližně 15 až 20 minut. 
Zatím co se vám bude péct korpus, připravte si náplň. V hluboké míse pečlivě rozmíchejte kokosové mléko s ostatními ingrediencemi. Limetky jsou obvykle hodně skoupé na šťávu, proto je nejdříve vší silou poválejte dlaní po stole. Pak je teprve rozřízněte a vymáčkněte z nich i poslední kapku. Neděste se, náplň je naprosto tekutá, dalším pečením ale ztuhne.
Našlehanou náplň nalijte do upečeného korpusu a opatrně přeneste do trouby rozehřáté na 150 stupňů a tam pečte dalších 30 minut. Hotový koláč není úplně tuhý, ale má spíš pudinkovou konzistenci. Pokud se vám začne na povrchu připalovat, můžete jej překrýt alobalem. 
Hotový koláč potřete citronovou šťávou, nebo použijte Lemon Curd a nechte vychladnout.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Lada Kovářová

    zavřít okno