Pažitka
Název:

Kokosový suk


Kokosový suk


Ingredience:
Ingredience:
strouhaný kokos200 g
sušené mléko100 g
kondenzované mléko250 g
kakao na vaření2 lžíce
Postup přípravy:

Můj druhý tip na vánoční cukroví je kokosový suk, který určitě znáte z pouti. Přiznám se, že pravý kokosový suk z pestrobarevného pouťového stánku jsem nikdy nejedla. Dřív jsem neměla kokos ráda a na výběr mívali tolik jiných, lepších věcí. Třeba pendreky, turecký med a perníková srdce. No a když jsem kokosu přišla na chuť, přestala jsem chodit na poutě. Doma jsme na Vánoce dělávali "rafaella", kuličky z kokosu a kondenzovaného mléka, plněné mandlí a obalené dalším kokosem, mizely z podnosu vždycky mezi prvními. Kokosový suk vypadal, že bude podobný hit, a nezklamal.

V míse smícháme kokos se sušeným i kondenzovaným mlékem, stačí jen, aby se všechny suroviny rovnoměrně promísily. Poté směs rozdělíme na dvě poloviny, do jedné vmícháme kakao a teprve poté obě řádně propracujeme na tužší, lehce lepivou hmotu.

Tip: Během hnětení může "těsto", obzvlášť kakaové, pustit tuk - na dotek bude hodně mastné. Dejte si pozor, abyste si jím neobarvili bílý kokos, jinak to ničemu nevadí.

Z bílé i kakaové hmoty vyválíme na prst tlusté válečky, opatrně je stočíme dohromady, jako když motáme cop/vánočku a ještě jednou vyválíme, aby se zahladily spoje či praskliny. Necháme min. hodinu v lednici zatuhnout a ostrým nožem šikmo nakrájíme na malé špalíky. Já jsem z části hmoty vyválela i malé kuličky - kokosové jednohubky - bílé, kakaové a dvoubarevné.

Skladujeme v chladu. Jak dlouho vydrží, tentokrát netuším, u nás se s prominutím sežraly během dvou dní. Myslím ovšem, že min. týden by neměl být problém.

Podrobné info:
Počet porcí30 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Kateřina Šišková

    zavřít okno