Pažitka
Název:

Koláč s brusinkami a mákem


Koláč s brusinkami a mákem


Ingredience:
Těsto:
hladká mouka250 g
celé vejce2 ks
máslo140 g
holandské kakao55 g
moučkový cukr115 g
Krém:
mascarpone250 g
tvaroh250 g
moučkový cukr110 g
nemletý mák2 lžíce
sušené brusinky hrst
Postup přípravy:

Tentokrát jsem pro Lidl vytvořila recept na sv. Martina. Zvolila jsem neobvyklou kombinaci kakaa, brusinek a máku. 

  1. Nejdříve si připravíme těsto, které nám musí chvilku chladnout v lednici. Mouku, cukr i kakao si prosejeme do mísy. Přidáme rozpuštěné máslo, vejce a vypracujeme hladké těsto, které necháme minimálně půl hodiny vychladit v lednici.
  2. Mezitím si připravíme krém. Prosátý moučkový cukr smícháme s mascarpone a tvarohem. Nakonec přidáme sušené brusinky a mák. Vše zlehka promícháme.
  3. Vychlazené těsto si rozdělíme na dva díly (poměrem zhruba na 3:2). Nejdříve si mezi pečícími papíry rozválíme větší díl těsta a přendáme ho do dortové formy (20-22 cm), kterou jsme si předem vymazali máslem (případně kokosovým olejem) a vysypali hladkou moukou (případně kokosem). Vyválené těsto musí být o něco větší, aby pokrylo i boky formy.
  4. Do formy dáme krém, který hezky uhladíme a nakonec překryjeme vyváleným menším dílem těsta.
  5. Pečeme na 175 stupňů 30 minut.
  6. Po upečení necháme koláč vychladnout nejméně 2 hodiny.
Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Romana Böhmová

    zavřít okno