Pažitka
Název:

Koláč s chřestem, ricottou a uzeninou


Koláč s chřestem, ricottou a uzeninou


Ingredience:
Ingredience:
máslo100 g
špaldová hladká mouka230 g
vejce1 ks
sůl dle chuti
zelený chřest200 g
vajíčka3 ks
ricotta250 g
nakrájená uzenina100 g
parmazán100 g
muškátový oříšek špetka
sůl dle chuti
pepř špetka
Postup přípravy:

Je libo kávu z chřestu? Ne, nedělám si legraci. V době Napoleona byla káva ze semen chřestu, tzv. „Spargelkaffée", považována za delikatesu. Byla prý chutnější než z řepy a cikorky. V receptu sice semena chřestu nepoužívám, ale v době 1. světové války se káva vyráběla i pražením chřestových lodyh.

Z másla, mouky, vajíčka a soli vypracujeme těsto, které necháme v lednici hodinu odpočinout. Spodní části chřestových výhonků odlomíme a vyhodíme, zbytek chřestu povaříme 4 minuty ve vodě. Zbylá tři vajíčka rozmícháme s ricottou, ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Vmícháme uzeninu a nakrájený chřest z půlky množství. Po hodině vytlačíme do formy těsto, které na spodní části propícháme vidličkou a dáme péct při 180 st. 10 minut do trouby. Poté naplníme směsí s ricottou, posypeme parmazánem a poklademe zbylými výhonky chřestu. Dáme péci při 180 st. cca 40 minut dozlatova.

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Monika Dvořáková

    zavřít okno