Ingredience: | |
máslo | 100 g |
špaldová hladká mouka | 230 g |
vejce | 1 ks |
sůl | dle chuti |
zelený chřest | 200 g |
vajíčka | 3 ks |
ricotta | 250 g |
nakrájená uzenina | 100 g |
parmazán | 100 g |
muškátový oříšek | špetka |
sůl | dle chuti |
pepř | špetka |
Je libo kávu z chřestu? Ne, nedělám si legraci. V době Napoleona byla káva ze semen chřestu, tzv. „Spargelkaffée", považována za delikatesu. Byla prý chutnější než z řepy a cikorky. V receptu sice semena chřestu nepoužívám, ale v době 1. světové války se káva vyráběla i pražením chřestových lodyh.
Z másla, mouky, vajíčka a soli vypracujeme těsto, které necháme v lednici hodinu odpočinout. Spodní části chřestových výhonků odlomíme a vyhodíme, zbytek chřestu povaříme 4 minuty ve vodě. Zbylá tři vajíčka rozmícháme s ricottou, ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Vmícháme uzeninu a nakrájený chřest z půlky množství. Po hodině vytlačíme do formy těsto, které na spodní části propícháme vidličkou a dáme péct při 180 st. 10 minut do trouby. Poté naplníme směsí s ricottou, posypeme parmazánem a poklademe zbylými výhonky chřestu. Dáme péci při 180 st. cca 40 minut dozlatova.
Podrobné info: