čerstvý losos (filet) - já použila z ocasní části | 200 g |
velké listy mangoldu bez řapíků nebo 200 g špenátových listů | 4 ks |
mascarpone | 250 g |
zakysaná smetana | 2 lžíce |
čerstvý posekaný kopr | 1 lžíce |
česnek | 2 stroužky |
malé rajčátko | 4 ks |
vejce | 1 ks |
listové těsto (kdo nemá rád listové těsto, použije některý z receptů na křehké těsto) | dle potřeby |
parmazán | na posypání |
sůl | špetka |
Ingredience: |
Když se řekne koláč, každý si představí všechno, jen ne tuhle slanou dobrůtku.
Mangold nakrájíme na proužky, vložíme do vroucí osolené vody a 2 minuty necháme spařit. Poté scedíme a propláchneme ledovou vodou. Necháme okapat a přebytečnou vodu vymačkáme.
Mascarpone vymícháme s kysanou smetanou, vejcem, utřeným česnekem, koprem dohladka a osolíme.
Lososa nakrájíme na pruhy, které osolíme, opepříme a zprudka opečeme na pánvi z obou stran tak, aby uvnitř zůstal syrový. Natrháme na kusy.
Listové těsto si vyválíme a vyložíme jím nižší vymaštěnou koláčovou formu. Na těsto naneseme mascarponovou směs, rozložíme na ni mangold, kousky lososa, rozpůlená rajčátka, která malinko posolíme a dáme péci do vyhřáté trouby na 200C. Pečeme zhruba 20-25 minut. Po vyjmutí z trouby posypeme nastrouhaným parmazánem.