Pažitka
Název:

Koláč Šachovnice


Koláč Šachovnice


Ingredience:
Těsto:
polohrubá mouka350 g
sůl špetka
cukr krupice40 g
máslo70 g
mléko180 ml
čerstvé droždí20 g
Tvarohová náplň:
měkký tvaroh ve vaničce250 g
moučkový cukr2 lžíce
žloutek1 ks
nastrouhaná citronová kůra špetka
vanilkový pudink20 g
Maková náplň:
mletý mák150 g
mléko200 ml
moučkový cukr1 lžíce
mletá skořice1 lžička
Povidlová náplň:
švestková povidla400 g
nastrouhaná citronová kůra špetka
rum dle chuti
nastrouhaný perník3 lžíce
Na dozdobení:
kompotované meruňky dle chuti
plátky mandlí dle chuti
strouhaný kokos dle chuti
Postup přípravy:

Tvaroh, mák, povidla - vše co mám rád na jednom místě. Tento koláč je super v tom, že každý si v něm najde ten svůj oblíbený kousek.

Mouku a sůl prosejeme do mísy, uděláme důlek, do něj dáme cukr a polovinu mléka. Rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme zbylé mléko a rozehřáté máslo - pozor, aby nebylo příliš horké a nespálilo kvásek. Vypracujeme hladké těsto a necháme na teplém místě hodinu kynout. 

Mezitím si připravíme náplně. 

Tvaroh smícháme se všemi surovinami. 

Mák svaříme s mlékem, osladíme a přidáme skořici.

Povidla smícháme se všemi surovinami. 

Když je těsto vykynuté, přendáme na vál a vyválíme placku o velikosti plechu. Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Rukou ještě dotvarujeme a uděláme vyšší okraje. 

Náplně si dáme do zdobících sáčků. Pak děláme jednotlivé čtverce. Já dělám 5 x 5 cm.

Když máme zaplněný celý koláč, dáme se do zdobení. 

Na tvaroh dáme pokrájené meruňky, na mák trochu kokosu a na povidla plátky mandlí.

Dáme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme cca 30 minut, dokud nejsou okraje zlaté. Doba závisí na typu trouby.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Václav Spal

    zavřít okno