Ingredience: | |
bažant - ořezy z bažanta (krk, křídla...) | 1 ks |
rozmarýn | 3 snítky |
bobkový list | 3 ks |
česnek | 1 palice |
nové koření | 10 kuliček |
olej | cca 1 l |
růžová sůl | dle chuti |
ghí | 1 lžíce |
cibule | 1/2 ks |
rozmarýn | 1 snítka |
namočené brusinky | hrst |
červené víno | 1 dcl |
vývr | 1 dcl |
pomeranč | 1 ks |
datlový sirup | 1 lžička |
růžová sůl | dle chuti |
vařené brambory | 360 g |
polohrubá kukuřičná moua | 100 g |
vejce | 2 ks |
kukuřičná strouhanka | dle potřeby |
olej | dle potřeby |
Manžel přinesl z práce bažanta, stáhnul ho, vykuchal, naporcoval a na mě bylo ho přes svátky nějak ukuchtit. Naposledy jsme ho měli na zelí, takže to chtělo něco nového. Nakonec to dopadlo takto a rovnou jsem si vyzkoušela novou přípravu jídla-konfitování. Jak správně konfitovat mi poradila kuchařka Lidl.
Bažanta naporcujeme, hodně osolíme a spolu s rozmarýnem, rozkrojenou palicí česneku a kořením dáme do pekáče. Zakryjeme a marinujeme přes noc v lednici.
Druhý den maso umyjeme, vrátíme do pekáče, zalijeme olejem tak, aby bylo celé ponořené, přiklopíme a pečeme při 130 stupních 4 hodiny.
Ořezy spolu s pokrájenou cibulí a snítkou rozmarýnu opečeme na másle, přidáme brusinky, datlový sirup, šťávu z pomeranče a zalijeme vínem a vývarem. Dusíme 20min. Vyjmeme ořezy a rozmarýn a zbytek rozmixujeme na hladkou omáčku, kterou zredukujeme na polovinu. Podle chuti dosolíme.
Uvařené brambory nastrouháme najemno a smícháme se solí, jedním vejcem a kukuřičnou moukou. Vznikne hladké, nelepivé těsto, ze kterého tvarujeme válečky. Ty obalíme v rozšlehaném vejci a strouhance, položíme na pečící papír, zastříkneme olejem a pečeme dozlatova při 180 stupních přibližně 20-25min nebo je můžeme usmažit na pánvi.