Pažitka
Název:

Konfitovaný bažant s brusinkovou omáčkou a kroketkami


Konfitovaný bažant s brusinkovou omáčkou a kroketkami


Ingredience:
Ingredience:
bažant - ořezy z bažanta (krk, křídla...)1 ks
rozmarýn3 snítky
bobkový list3 ks
česnek1 palice
nové koření10 kuliček
olejcca 1 l
růžová sůl dle chuti
ghí1 lžíce
cibule1/2 ks
rozmarýn1 snítka
namočené brusinky hrst
červené víno1 dcl
vývr1 dcl
pomeranč1 ks
datlový sirup1 lžička
růžová sůl dle chuti
vařené brambory360 g
polohrubá kukuřičná moua100 g
vejce2 ks
kukuřičná strouhanka dle potřeby
olej dle potřeby
Postup přípravy:

Manžel přinesl z práce bažanta, stáhnul ho, vykuchal, naporcoval a na mě bylo ho přes svátky nějak ukuchtit. Naposledy jsme ho měli na zelí, takže to chtělo něco nového. Nakonec to dopadlo takto a rovnou jsem si vyzkoušela novou přípravu jídla-konfitování. Jak správně konfitovat mi poradila kuchařka Lidl.

Bažanta naporcujeme, hodně osolíme a spolu s rozmarýnem, rozkrojenou palicí česneku a kořením dáme do pekáče. Zakryjeme a marinujeme přes noc v lednici. 
Druhý den maso umyjeme, vrátíme do pekáče, zalijeme olejem tak, aby bylo celé ponořené, přiklopíme a pečeme při 130 stupních 4 hodiny.
Ořezy spolu s pokrájenou cibulí a snítkou rozmarýnu opečeme na másle, přidáme brusinky, datlový sirup, šťávu z pomeranče a zalijeme vínem a vývarem. Dusíme 20min. Vyjmeme ořezy a rozmarýn a zbytek rozmixujeme na hladkou omáčku, kterou zredukujeme na polovinu. Podle chuti dosolíme.
Uvařené brambory nastrouháme najemno a smícháme se solí, jedním vejcem a kukuřičnou moukou. Vznikne hladké, nelepivé těsto, ze kterého tvarujeme válečky. Ty obalíme v rozšlehaném vejci a strouhance, položíme na pečící papír, zastříkneme olejem a pečeme dozlatova při 180 stupních přibližně 20-25min nebo je můžeme usmažit na pánvi.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Ivana Mařáková

    zavřít okno